AlgemeenBizjetsSportvliegtuigen

Bezoek aan de ambitieuze Flugplatz Saanen-Gstaad / Gstaad Airport

Gstaad Airport

Saanen , 12 mei 2018 – Het vliegveld van Saanen (LSGK) ligt dicht bij het mondaine Gstaad in het Zwitserse Berner Oberland. Om het hier aanwezige vliegveld een betere naam te geven heet het Saanen-Gstaad of Gstaad Airport, zoals de website vermeld. Vergelijk het met Seppe bij ons in Nederland, dat heet tegenwoordig Breda International Airport om de luchthaven beter te marketen.
Saanen is ontstaan aan het begin van de Tweede Wereldoorlog en was bedoeld als een van de uitwijkvelden in de diverse dalen van de Alpen. Tot in de jaren ’80 was het militair, daarna is het beheer in civiele handen gekomen.

Speciaal veld

Het veld heeft een betonnen baan van 1.400 meter. Het aanvliegen behoeft een nauwkeurige voorbereiding. Van beide kanten is de baan via bochten aan te vliegen, dit om heuvels te vermijden. Het veld is alleen VFR (onder zicht-omstandigheden) te gebruiken.

Op dit kaartje zijn de bochtige VFR-aanvliegroutes van het veld te zien (NIET VOOR NAVIGATIE DOELEINDEN!)
Het veld is alleen VFR aan te vliegen tussen de heuvels door

De laatste jaren is het gebruik van de luchthaven door privé kisten toegenomen. Toestellen tot aan een Dassault Falcon 7X kunnen hier landen. Met name in het wintersportseizoen laten gefortuneerde toeristen zich hier graag door de lucht afzetten voor hun verblijf in Gstaad.

Bizjets weten Gstaad Airport regelmatig te vinden

Nieuwbouw

We waren al een aantal jaren niet meer op dit veld geweest. In de herinnering bestond het uit een paar houten gebouwtjes en een houten hangaar (waar bijvoorbeeld een Pilatus PC-12 in stond). Welnu, die houten hangaar was in geen velden of wegen meer te bekennen!
Wel was er een enorme nieuwbouw verrezen. Er wordt momenteel druk gebouwd aan een aaneenschakeling van een viertal forse hangaars met in het midden een stationsgebouw.

Nieuwe hangaars en terminal gebouw van Gstaad Airport, nu nog een flinke bouwplaats

Het is duidelijk dat dit vliegveld een gezonde – en zeker ambitieuze – blik op de toekomst heeft. Men voorziet kennelijk een flinke groei van het aantal vluchten, dusdanig dat een dergelijke nieuwbouw verantwoord is.
Het geheel oogde nu nog als een flinke bouwplaats, maar de aanwezige Flugdienstleiterin verzekerde ons dat de opening al in juni 2018 gepland stond!
Op de website van Gstaad Airport hebben we een aantal visuals gevonden, daarmee is een indruk te krijgen hoe het er allemaal uit moet gaan zien.

Visual van de nieuwbouw op Gstaad Airport (afbeelding Gstaad Airport AG)

Bezoekers

Dan nog het aanwezige verkeer. Het was rustig op deze zaterdagochtend. Er stond een leuke bizjet in de vorm van de M-COOL op het platform.

M-COOL Cessna 510 Citation Mustang

Verder waren er nog twee sportkisten te zien. De HB-PQN is de eerste daarvan. Deze Piper Saratoga hoort thuis op Genève.

HB-PQN Piper PA-32R-301 Saratoga II HP

Rond 11 uur kwam nog de HB-DFZ binnen. Het gaat hier om een Mooney M20K.

HB-DFZ Mooney M20K-231

Voor later op de dag werden er nog een paar sportkisten verwacht en een kleine bizjet. Deze hebben we allen niet meer afgewacht.

Geef een reactie