Focus@: D-EOPB Thatcher CX4 een grappig zelfbouwkistje

D-EOPB Thatcher CX4

Registratie: D-EOPB
Type: Thatcher CX4
Constructienummer: 196
Eigenaar: Peter Boemer
Locatie: Schwarze Heide (EDLD), 27 april 2018
Bijzonderheden: Dit grappige zelfbouwkistje troffen we op Koningsdag aan in de hoek van een hangaar op Schwarze Heide bij Dinslaken. Nu zijn we dol op hoekjes in hangaars, want daar staan regelmatig de leukste toestelletjes. Vandaag was daar weer eens het bewijs voor! šŸ˜‰
Het gaat om de D-EOPB. Dit is een Thatcher CX4. Dit is een ontwerp van David Thatcher Sr. uit Pensacola, Florida (USA). De naam CX4 is afgeleid van een stripfiguur Hop Harrigan. Dit was een fictieve luchtvaardheld en bekend tussen 1941 en 1948. In die tijd waren er zelfs hoorspelen van. Daarin was het callsign van het vliegtuig van de hoofdpersoon Hop Harrigan “CX4“. Nu bestaat er dus een echt vliegtuig dat CX4 heet!
De Thatcher CX4 is eenvoudig te bouwen en te vliegen. Voor het landingsgestel is gekozen voor dat van de Monnett Sonerai. Als krachtbron is een 1.700cc motor van Volkswagen gekozen, maar sterkere exemplaren kunnen ook gebruikt worden. De standaardmotor levert 55 pk (40 kW). Bouwpakketten voor dit aluminium kistje zijn sinds 2004 op de markt.

De Monnet Sonerai waarvan het landingsgestel is “geleend” in dit ontwerp

Het kistje mag eventueel zonder cockpitkap gevlogen worden. Lekker om mee uit te waaien op een zomerse dag! Voor transport kunnen de vleugels verwijderd worden in ongeveer 20 minuten. Het hier afgebeelde model heeft een staartwiel. Er kan ook voor een versie met een neuswiel gekozen worden.
Niet alles hoeft vanaf de tekeningen van scratch af aan gebouwd te worden. Er is een lijst met onderdelen die al kant en klaar aangeschaft kunnen worden bij Westberry Manufacturing LLC in de VS.

D-EOPB Thatcher CX4

Er is ook een tweezits-versie in tandem-zit te bouwen. Dat is de CX5. Er wordt gewerkt aan een prototype waarbij men side-by-side kan zitten, dat wordt de CX7.
Op dit moment zijn er 585 CX4 bouwers in 20 landen en 60 CX4ā€™s hebben inmiddels ā€œhet nest verlatenā€. Tijdens de EAA AirVenture op Oshkosh zijn we in 2011 ook al eens een degelijke CX4 tegen gekomen. Deze N949DC is overigens inmiddels omgebouwd tot de versie met een neuswiel

N949DC Thatcher CX4 (Oshkosh 2011)

De D-EOPB is gebouwd door Peter Boemer uit Kalkar. Dit toestel is kitnummer 196 en deze bouwer is daarmee een van de eerste Europees verkochte kit. Hij heeft in 2014 op internet een filmpje geplaatst toen zijn toestel klaar was en de motor kon starten. Het was toen nog wel geheel kaal. Het aanbengen van wat kleur en het polijsten is later gedaan. De D-EOPB is niet uitgerust met de standaard motor, maar met een VW 2180 moter van 80Ā pk (60Ā kW) en er is gekozen voor een Tennessee 54 X 46 Propeller.
Op het forum van de Thathcher CX4 bouwers staat de D-EOPB overigens nog niet bij de vliegende exemplaren. Geen enkel Europees toestel overigens. Er zijn er wel een aantal in aanbouw:

Thatcher zelfbouwkits in Europa in aanbouw

Land CX4 CX5
Denemarken 1
Duitsland 5 1
Finland 1 1
Groot Brittaniƫ 14
Italiƫ 3
Letland 1
Moldavie 1
Polen 2
Spanje 3 1
Zweden 1

Laten we hopen dat we de D-EOPB snel een keer vliegend waarnemen.

Geef een reactie