Heli Holland stuurt grote helikopter naar Lelystad Airport

PH-SHO Eurocopter EC155 B1

Lelystad Airport, donderdag 24 mei 2018 – Het helikopterbedrijf Heli Holland heeft, zoals bekend, een vestiging op Lelystad Airport. De grootste helikopter die hier van hen doorgaans gestationeerd is, is de PH-HHK, een Bell 206L-1 LongRanger.
Heli Holland voert ook offshore opdrachten uit. Daarvoor beschikken zij over een aantal grotere helikopters, die doorgaans vanaf Den Helder opereren boven de Noordzee.
Gisteren arriveerde een van de offshore helikopters, de PH-SHO op Lelystad. Dit is een flinke jongen met plek voor twee piloten en dertien passagiers.

PH-SHO Eurocopter EC155 B1

Aangezien de eigen hangaar van Heli Holland niet groot genoeg is voor deze helikopter werd tijdelijk onderdak gezocht bij het onderhoudsbedrijf van Van der Meulen. Hier staat doorgaans het enige vleugelvliegtuig van Heli Holland – de PH-RLY – gestald. De hangaar is groot en vooral hoog genoeg voor de PH-SHO.
De helikopter zal vermoedelijk een paar dagen verblijven op Lelystad Airport. We waren even in de gelegenheid om de kist in zijn tijdelijke hangaar te fotograferen. Let daarbij vooral op de schone en gladde vloer… deze was speciaal voor ons geveegd! …waarvoor dank Jan Willem! 😉

PH-SHO Eurocopter EC155 B1 op een mooie en spiegelende vloer

De PH-SHO is een Eurocopter EC-155B-1 en is gebouwd in 2006. Sinds juli van datzelfde jaar is het toestel in Nederland geregistreerd en was het in eigendom van CHC-Helicopters. Eveneens gebaseerd op Den Helder.

PH-SHO Eurocopter EC155 B1

In november 2016 is het toestel overgenomen door Heli Holland. Eerst heeft het nog een tijd in de oude kleuren van CHC-Helicopters gevlogen. Die partij was daar niet gelukkig mee. Als oplossing heeft men bij Heli Holland de blauwe vlakken daarna grijs gemaakt.

PH-SHO Eurocopter EC155 B1 in 2012 op Den Helder, toen nog in de (blauwe) CHC-Helicopters kleuren

Er is overigens volop ruimte in deze betreffende hangaar. Hier stond namelijk ook de 2-DITO, een snelle Piper PA-46-500TP Malibu Meridian. Dit toestel was niet vaak vliegend te zien. De eigenaar heeft het toestel kortgeleden verkocht naar een nieuwe eigenaar in Engeland. En daar is het ook inmiddels naar toe afgeleverd. Het lijk dat Cardiff de nieuwe thuisbasis is geworden.

2-DITO Piper PA-46-500TP Malibu Meridian, hier op 8 april 2018 nog op Lelystad, nu verkocht

Bizjet

Vanuit het Duitse Niederstetten (ETHN) arriveerde de PH-ANO. Dit is een Cessna 560XL Citation XLS. Het toestel werd door een Duitssprekende bemanning gevlogen en zover we kunnen nagaan staat het toestel ook gebaseerd op Niederstetten. Dus hoewel het een “gewone” Nederlandse bizjet is, is-ie toch best bijzonder!

PH-ANO Cessna 560XL Citation XLS

Air Waterland

Bij Air Waterland staat momenteel een keurig nette Duitse Robin uit 1971 in onderhoud. Het gaat om de D-EJBH en dat is een Robin DR 300/108 2+2. Het kistje is op tweede Pinksterdag aangekomen en zal een poosje bij Air Waterland verblijven.

D-EJBH Robin DR 300/108 2+2

Grappig detail aan de Robin is dat de neuswielpoot niet precies in het midden onder de neus staat. Deze is iets naar rechts geplaatst. Het wiel zit evenwel wel in het midden.

Hier is goed te zien dat de neuswielpoot niet precies in het midden onder de kist staat

De PH-HEI was ook weer een stukje completer. De motorbeplating zat er inmiddels weer op. Beetje bij beetje vordert het toestel zodat het eerdaags kan gaan vliegen met zijn nieuwe Nederlandse kenmerk.

PH-HEI Dyn’Aero MCR-01 Banbi

Satys

In de spuithal van Satys staat sinds maandag 14 mei de Franse Dassault Falcon 7X F-HMGC. De roldeur aan de wegzijde stond open en dus konden we zien dat het toestel momenteel nog helemaal kaal is. Het al daarom nog wel een paar dagen duren voordat het toestel gereed is om te vertrekken.

F-HMGC Dassault Falcon 7X nog kaal in de spuithal

ANWB-MAA

De PH-ULP werd korte tijd uit de ANWB hangaar gereden voor een fotoshoot. En als het toestel er dan toch mooi voor staat, tja, dan maken wij natuurlijk ook even een plaatje. Even later werd de EC 135 weer op zijn elektrische liftje gezet en verdween het toestel weer in zijn hangaar.

PH-ULP Eurocopter EC135-T2

3 gedachten over “Heli Holland stuurt grote helikopter naar Lelystad Airport

Geef een reactie