Pipistrel ALPHA Electro over de vloer bij Vliegschool Hilversum

I-D057 Pipistrel ALPHA Electro (c/n 883 AE 60)

Hilversum, 25 mei 2018 – Bij Vliegschool Hilversum op Vliegveld Hilversum heeft een Pipistrel ALPHA Electro tijdelijk onderdak gekregen. Het gaat om de I-D057. Dit toestel is in 2018 gebouwd en is kortgeleden tijdens Aero Friedrichshafen 2018 afgeleverd aan de Nederlandse Pipistrel-importeur iFly.

Typeplaatje van de I-D057 met het bouwjaar 2018

iFly heeft dit vliegtuig aangeschaft om er de komende tijd diverse demonstraties mee te geven in Nederland. iFly hoopt namelijk – net als Vliegschool Hilversum – meer vliegscholen te interesseren in de aanschaf van een elektrisch lesvliegtuig.

iFly, de naam van de eigenaar, staat op de staart

Naast een voorziening om het toestel op te laden zorgt iFly ook dat zij een vloot met “gewone” Pipistrel ALPHA’s ter beschikking van de vliegscholen heeft. Dit is nodig omdat wel veel, maar niet alle vlieguren tijdens de opleiding met een elektrisch vliegtuig gevlogen kunnen worden.
Deze Italiaans geregistreerde ALPHA Electro wordt momenteel alleen nog door iFly gevlogen. Dit specifieke toestel is toegelaten in de MLA (ultralight) klasse. Dat brengt gewichtsbeperkingen mee. Zo kan er in de huidige vorm slechts een passagier van maximaal 50 kg mee.

I-D057 is een Italiaanse ultralight-registratie

In 2019 hoopt de Vliegschool Hilversum zijn eigen Pipistrel ALPHA Electro te ontvangen. Die zal ingeschreven worden in de LSA (Light-Sport Aircraft) klasse. Een klasse met toelating voor zwaardere toestellen. Dan kunnen er gewoon twee volwassenen in het toestel vliegen.

I-D057 Pipistrel ALPHA Electro (c/n 883 AE 60)

Op dit moment heeft Vliegschool Hilversum nog geen eigen laadstation voor het toestel. Die dient gevoed te worden door krachtstroom en is voorzien als hun eigen toestel geleverd wordt. Om de Pipistrel toch op dit moment nieuwe energie te geven is er een mobiel laadstation aanwezig. Kan gewoon op 220 volt.

Het mobiele laadstation voor de Pipistrel ALPHA Electro

Deze middag troffen we de Pipistrel ALPHA Electro aan voor de hangaar van Vliegschool Hilversum. Er werd niet mee gevlogen. Een mooie gelegenheid om het kistje even op de gevoelige plaat vast te leggen.

In oktober 2017 was er ook al een Pipistrel ALPHA Electro bij Vliegschool Hilversum. Toen verzorgde dit demotoestel de eerste elektrische vlucht van een vliegtuig boven Nederland. Er werd van Hilversum naar Soesterberg gevlogen. We waren in de gelegenheid daar air-to-air opnames van te maken.

I-X052 Pipistrel Alpha Electro tijdens de eerste elektrische vlucht boven Nederland (13 oktober 2017)

Geef een reactie