Helikopters

G-DONE Bell 505 Jet Ranger X als een van de eerste in Europa

G-DONE Bell Jet Ranger X

Genève, 30 mei 2018 – Mondjesmaat beginnen de eerste Bell 505 Jet Ranger X helikopters hun weg naar Europa te vinden. Deze 5-persoons helikopter is door Bell Helicopter Textron Canada Ltd. van scratch af aan getekend en is sinds december 2016 in Canada gecertificeerd. In juni van 2017 volgde de Amerikaanse FAA certificering. De Europese EASA typecertificaat is in november 2017 ontvangen.

G-DONE Bell Jet Ranger X

Sinds een klein jaar worden de toestellen naar de kanten afgeleverd. En nu dus ook naar Europa. Bell zou meer dan 350 intentieverklaringen voor dit model hebben, waarvan meer dan 50 voor klanten in Europa.
Tijdens de European Business Aviation Convention & Exhibition (EBACE) 2018 op Genève was een van de eerste Europese exemplaren te zien. Het ging hier om de G-DONE (c/n 65056). Dit exemplaar is in de UK sinds februari 2018 ingeschreven op naam van Simpson Heli Charters uit Drayton bij Norwich.

G-DONE Bell Jet Ranger X

Hoewel het een geheel nieuw ontworpen helikopter is, toch zijn er onderdelen van andere Bell varianten in gebruikt. Zo is het rotormechanisme overgenomen van de Bell 206L-4 Long Ranger.
Het instrumentarium is een Garmin G1000H avionics suite en bestaat uit twee flinke beeldschermen. De eerste helikopter in zijn klasse met een dergelijke digitale cockpit.

De Bell 505 is uitgerust met een Gamrin G1000H avionics suite

Als krachtbron heeft de Jet Ranger X een Turbomeca Arrius 2R turboshaft motor. Deze levert 504 pk (376 kW).

G-DONE Bell Jet Ranger X

Als we om het toestel heen lopen valt op dat een aantal onderdelen er wat fragile uitzien. Zo is het mechaniek van de staartrotor redelijk onbeschermd. Dat lijk kwetsbaar zo met diverse draadjes open en bloot.

Mechaniek van de staartrotor

Ook het staartvleugeltje lijkt er op een Meccano-achtige wijze aan vast gemonteerd. Het is net of die er later nog bij is bedacht en toegevoegd is.

De “aangeplakte” staartvleugel

De prijs voor het meest spannende kleurenschema wordt overigens zeer zeker niet door dit toestel gewonnen. De G-DONE moet en doen met een saai grijs jasje. Bell Dark Grey om precies te zijn en daar moet je dan (net als bij 17 andere standaard kleuren) nog extra voor betalen ook! 😉 Alleen wit is zonder meerprijs.

G-DONE Bell Jet Ranger X

De cabine is voorzien van twee deuren aan weerszijden bij de voorste stoelen en een klein deurtje aan de linkerkant voor de achterste rij stoelen. De G-DONE is uitgerust met Tan Leather seats, ook een meerprijsje.

G-DONE Bell Jet Ranger X
G-DONE Bell Jet Ranger X met een extra deurtje links
Tan Leather seats

Net als tegenwoordig met een auto, kun je ook je eigen Bell 505 Jet Ranger X op internet configureren. Kleurtjes en opties zijn allemaal aan te klikken. Ook je eigen wentelwiek samenstellen? Klik dan HIER.
Prijskaartje van deze helikopter; ongeveer USD 1 mln.

G-DONE Bell Jet Ranger X

Geef een reactie