AirShowMilitairWrecks & Relics

F-16 van Koninklijke Luchtmacht landt op Lelystad Airport

J-248 General Dynamics F-16A KLu

Lelystad Airport, 8 juni 2018 – Deze ochtend is er een F-16 geland op Lelystad Airport. En hoewel de verlengde baan er in principe lang genoeg voor is, deze F-16 kwam aan op een dieplader. Nadat hij in de lucht was getakeld landde deze Fighting Falcon met een zachte gecoördineerde plof achter de hangaar van de KLM Aeroclub. 😉

J-248 General Dynamics F-16A KLu werd door twee kranen op zijn tijdelijke plek getakeld

Deze General Dynamics F-16A Fighting Falcon is hier om zaterdag 9 juni a.s. de jaarlijkse Hoogvliegersdag op Lelystad Airport luister bij te zetten. Het betreft een toestel (de J-248) dat afgedankt is voor actieve dienst bij de Koninklijke Luchtmacht. Sindsdien dient het als demo-toestel bij (luchtvaart)evenementen en beurzen waar defensie aan deelneemt.

J-248 General Dynamics F-16A KLu stat bijna op zijn plaats

De J-248 is op 7 oktober 1981 uit de Fokker fabriek op Schiphol gerold. Tot november 2004 heeft de luchtmacht er mee gevlogen bij diverse squadrons (306sqn, 312sqn, 313sqn, 315sqn en 323sqn). Van dat laatste squadron draagt het toestel ook de badge in de staart, alsmede een band met Friese pompeblêde. Na de laatste vlucht is het gebruikt als demonstratietoestel.

De badge van het 323sqn in de staart van de J-248 met de Friese pompeblêde

De F-16 kan op twee diepladers vervoerd worden. De romp op een vrachtwagen, de staart, staartvleugels en hoofdvleugels op de andere vrachtwagen. Verder zijn er twee kranen voor nodig op het toestel ter plaatse in elkaar te zetten.

De overige onderdelen van de J-248 werden met een tweede dieplader aangevoerd

Het toestel is bewerkt om snel te kunnen verplaatsen. De losse onderdelen zijn relatief snel aan te brengen en te verwijderen.

J-248 General Dynamics F-16A KLu

Deze ochtend werd in een druilerig regentje de F-16 weer in elkaar gezet. Hopelijk is er tijdens de Hoogvliegersdag wat meer zon aanwezig, dat maakt de dag gelijk een stuk vrolijker!

J-248 General Dynamics F-16A KLu “als een hond die in zijn eigen staart kan bijten…”

De Hoogvliegersdag is overigens geen publieksevenement. Het wordt exclusief door de Hoogvliegers met de KLM Aeroclub (en deelnemende piloten en bedrijven) georganiseerd voor de aangemelde Hoogvliegers en hun familie die dag.

Een gedachte over “F-16 van Koninklijke Luchtmacht landt op Lelystad Airport

  1. Voor de duidelijkheid, het wordt door de Stichting Hoogvliegers georganiseerd. Maar de KLM Aeroclub stelt de ruimte ter beschikking, net als dat de overige eigenaren en bedrijven daaromheen hun platform ter beschikking stellen voor dit goede doel.

Geef een reactie