AlgemeenHelikoptersMilitairMuseumSportvliegtuigenWarbirds

Grote Hoogvliegersdag op Lelystad Airport

Grote Hoogvliegersdag Lelystad Airport

Lelystad Airport, 9 juni 2018 – Afgelopen zaterdag was het weer zo ver, de jaarlijkse grote Hoogvliegersdag op Lelystad Airport werd gehouden. Zo’n 70 ernstig zieke kinderen konden voor een dagje hun misère vergeten en konden zich piloot wanen.

Hoogvliegersdag

Door een groot aantal vliegers werden de kinderen belangeloos getrakteerd op een rondvlucht waarbij zij veelal ook zelf nog mochten sturen! Op de grond was gezorgd voor de nodige vertier. Dus ook de achterblijvers hoefden zich niet te vervelen.

Op weg naar hun toestel

Kids

Het meest belangrijke deze dag zijn uiteraard de kinderen. Zij konden vandaag naast vliegen ook een kijkje nemen bij het werk van de politie, de brandweer, douane of bij de mensen van de traumahelikopter.

Hoogvlieger in de F-16

Al deze instanties hadden materiaal meegenomen, dus er waren brandweerauto’s, brandweerspuiten en snuffelhonden van de douane.

Brandweer

De politie en de ANWB hadden zelfs een helikopter naar de Hoogvliegersdag gestuurd. Hun beider aankomst was spectaculair, waarbij het pas gemaaide gras stevig in de rondte werd geblazen door de krachtige wieken van de helikopters.

Movie characters

Zo uit Star Wars weggelopen

Op het terrein van de Hoogvliegers liepen een groot aantal wezens rond die schijnbaar van een andere planeet kwamen. De hele cast van Star Wars was zo’n beetje aanwezig. Sommige figuren zagen er dreigend uit, maar over het algemeen wilden veel kinderen met deze buitenaardse wezens op de foto.

Er was veel leuks om vast te leggen deze dag. Hier een kleine selectie:

Organisatie

De Stichting Hoogvliegers wordt op Lelystad Airport ondersteund door de KLM Aeroclub. Cees Ootjers en Aloys Bodewes hebben er samen met de Stichting Hoogvliegers weer wat bijzonders van weten te maken met al hun vrijwilligers. Op de dag zelf konden beide mannen redelijk ontspannen genieten van de soepel verlopen dag. Een teken dat het allemaal goed georganiseerd was.

Aloys Bodewes klaar om te vertrekken in zijn F-16
Cees Ootjers & friends

Voor het vertrek en de aankomst van de kisten was een speciale radiofrequentie in gebruik. Zo kon het in- en uit taxiën goed begeleid worden. Deze frequentie werd bemand door kundige vrijwilligers die op alles voorbereid waren. Zo had men zelfs een fiets bij zich voor als het lopen even te ver werd… 🙂

Zelf ook effe een fotootje maken…
Verkeersleider Henk op de fiets

Vliegende vloot

Het aantal deelnemende toestellen voor de rondvluchten was dit jaar 17. De meeste kisten hoorden thuis op Lelystad Airport, maar er waren ook wel degelijk een paar vliegtuigen van andere velden.

De deelnemende toestellen van de Hoogvliegersdag
Blackshape Prime formation
Deelnemende toestellen
Registratie Type Static Opmerking
2-LIFE ONE Aviation Eclipse 500SE *
G-CIRU Cirrus SR20 X
J-248 General Dynamics F-16A * Koninklijke Luchtmacht
N747GK Cessna 182T Skylane Leaseweb
N8289A Piper PA-28-161 Warrior II
PH-4P4 Blackshape Prime BS100 * Air Combat Europe
PH-BVL Reims/Cessna F172N Skyhawk II
PH-DAI Diamond DA 40D Star TDI Diamond Flyers
PH-EHW Robin DR-400-180 Regent
PH-FHF Fokker F-27-100 Friendship * Aviodrome
PH-FLD Diamond DA 40D Start TDI Diamond Flyers
PH-FLE Reims/Cessna F172N Skyhawk II
PH-HLR Robin DR.400-135CDi Ecoflyer
PH-JAT North American P-51D Mustang * Stichting Vroege Vogels
PH-KAX Piper PA-28-181 Archer II KLM Aeroclub
PH-KBA Cessna 172P Skyhawk II KLM Aeroclub
PH-KMR Gippsland GA-8 Airvan Stichting Hoogvliegers
PH-PDN Cessna 182P Skylane
PH-PXB Eurocopter EC135 P2+ * Politie
PH-SIR Reims/Cessna F172M Skyhawk
PH-TTR Airbus Helicopters H135 * ANWB MAA
PH-VFC Piper PA-28-161 Cadet Vliegclub Flevo
PH-VSX Piper PA-28-181 Archer III Stichting Piper Pilots
PH-WVO Cessna 172P Skyhawk KLM Aeroclub
PH-ZWS Extra EA-300LT * Leaseweb

De verdeling van de kinderen over de toestellen was zo gedaan dat ieder toestel een paar keer een Hoogvliegers-co-piloot aan boord mocht verwelkomen.

PH-FLD Diamond DA 40D Start TDI

Meest bijzonder toestel is natuurlijk het toestel van de Hoogvliegers zelf, de PH-KMR. Dit toestel is speciaal ingericht om kinderen ook liggend in een bed mee te nemen. Het toestel heeft grote ramen, zodat er ook liggend een prima uitzicht is.

PH-KMR Gippsland GA-8 Airvan

De PH-KMR is vrolijk beschilderd in de huiskleuren van de Hoogvliegers. Normaal staat dit toestel gebaseerd op Rotterdam – The Hague. Daar was het dan ook al vroeg vandaag vertrokken deze zaterdag om op tijd op Lelystad Airport aanwezig te zijn.

Hieronder een selectie foto’s van de deelnemende toestellen:

Static display

Naast de vliegende vliegtuigen, die de kinderen een leuke ervaring bezorgden, waren er ook nog een aantal toestellen op de grond neergezet. Hieronder waren een paar bijzondere toestellen.

Static display

Wat te denken bijvoorbeeld van een van de twee Nederlandse luchtwaardige P-51D Mustangs. Een roemruchte jager uit de tweede wereldoorlog. Dit toestel van de Stichting Vroege Vogels was hier voor het publiek neergezet.

PH-JAT North American P-51D Mustang

Ook zeer bijzonder voor Lelystadse begrippen was de aanwezigheid van een heuse F-16 van de Koninklijke Luchtmacht. Dit toestel was dan weliswaar per dieplader aangekomen, maar het stond er toch maar mooi! En de kinderen (soms ook grote kinderen… 😉 ) mochten even in de cockpit zitten. Hoe cool is dat!

De F-16 was ook leuk voor “grotere” kinderen! 😉

Vanuit het museum Aviodrome was de Fokker F-27 Friendship gekomen. Medewerkers van het museum zorgden er ook voor dat je in de cockpit kon kijken of even plaats kon nemen op een van de stoelen in de cabine van de oer-Hollandse vliegtuig.

PH-FHF Fokker F-27-100 Friendship

Onder het motto “klein, maar fijn” stond er een Eclipse privéjet. Dit toestel staat normaal in een van de hangaars naast de KLM-Aeroclub en die werd juist gebruikt voor deze Hoogvliegersdag. De Eclipse 500SE werd daarom buiten ten toon gesteld.
Paar opvallende zaken aan dit toestel, de wielblokken zijn roze! Dat zou zomaar te maken kunnen hebben met de lievelingskleur van de eigenaresse!

2-LIFE ONE Aviation Eclipse 500SE met de roze wielblokken

Een andere bijzonderheid is de radiografisch bestuurbare vliegtuigtrekker om het toestel in de hangaar te zetten. Deze werd aan het einde van de dag gedemonstreerd. Het neuswieltje werd op het rupsvoertuigje gezet en zo kan het moeiteloos achteruit in zijn nachtverblijf gestald worden. Erg leuk om te zien!

De twee helikopters (van de politie en de ANWB) waren al eerdergenoemd. De PH-TTR kwam uit de hangaar gevlogen op het vliegveld zelf. De politiehelikopter kwam tussen zijn missies door een poosje langs.

De helikopters maakten prominent deel uit van de static-display

Beide helikopters vertrokken in de loop van de middag weer. Bij de start van deze kisten was het even alle hens aan dek. Dranghekken moesten platgelegd worden, vlagen gestreken en lichte toestelletjes moesten even vastgehouden worden. Het manoeuvreren met beide heli’s ging daardoor vlekkeloos.

PH-4P4 Blackshape Prime BS100
PH-ZWS Extra EA-300LT

Vrijwilligers

Gedurende de dag liepen er een aantal actieve dames rond van defensie. Zij verrichten hand en spandiensten, zoals het terugduwen van de vliegtuigen na het parkeren op het platform. Ook stonden ze standby voor het plakken van pleistertjes, maar dat is volgens mij niet of nauwelijks nodig geweest.

Vrijwilligers van de KLM Aeroclub

Ook de brandweer had een paar jeugdige vrijwilligers meegenomen. Zij begeleidden onder andere kinderen met het oefenen met de brandspuit.
Na afloop werd een groepsfoto gemaakt. De dames op de vleugel van de F-16, de mannen er voor.

Vrijwilligers

Van de dames waren er overigens nog twee zo dapper om in de luchtinlaat van de F-16 te kruipen. Moet je zeker niet claustrofobisch voor zijn en ook is een goede lenigheid vereist. Het levert in elk geval wel een uniek plaatje op!

De foto van de dag! 🙂

De dag vloog letterlijk en figuurlijk voorbij. Het was een feestje om vast te mogen leggen met de camera. Dank daarvoor aan Cees Ootjers. Ik kijk nu al weer uit naar de Hoogvliegersdag van het volgend jaar!

2 gedachten over “Grote Hoogvliegersdag op Lelystad Airport

Geef een reactie