AirShowHomebuilt

Focus@: N563WW Vans RV-8A, een kleine Wild Weasel

N563WW Vans RV-8A

Registratie: N563WW
Type: Vans RV-8A
Constructienummer: 82390
Eigenaar: Daniel “Mitch” Jimenez
Locatie: Luke Air force Base (AZ), 18 maart 2018
Bijzonderheden: Tijdens de “Luke Days”, de open dagen op de US Air Force Base Luke in Arizona, was natuurlijk veel aandacht voor het zware luchtmacht materieel. Vooral de – hier gebaseerde – vele F-35 Lightning II’s van diverse landen waren zeer interessant voor de vele toegestroomde liefhebbers.
Maar ook de kleintjes verdienen aandacht. Toch?!? Vandaar dat we even stilstaan bij een groene Vans RV-8A. Dit kleine zelfbouwtoestelletje stond op het grote platform van Luke en had bepaalde kenmerken waardoor een link met de luchtmacht te herleiden is. Daar duiken we eens even nader in.
Deze Vans RV-8A, met de naam Papalos Passion, is gebouwd door Daniel “Mitch” Jimenez. Hij is in 2005 begonnen met de bouw van dit toestel. Op 13 november 2013 werd het ingeschreven als N536WW. Op de staart staat aan de ene kant WW en aan de ander kant SP. Dit staat voor Wild Weasel en Spangdalem. De Wild Weasel was de meest geavanceerde versie van de F-4 Phantom. En deze bouwer is een oud luchtmacht vlieger die onder andere de Wild Weasel gevlogen heeft vanaf de basis Spangdalem in Duitsland. Op de staart aan de rechterkant staat ook bij de SP-staartcode het embleem van het 81 TFS, het Wild Weasel squadron op die basis in die tijd.

N563WW Vans RV-8A met de staartcode SP van Spangdalem

De carrière van deze bouwer binnen de luchtmacht is overigens best indrukwekkend te noemen. Zo heeft Daniel Jimenez gevlogen op de F111D/E/F, F4D/E en de eerder genoemde F4G Wild Weasel. Tegenwoordig vliegt Jimenez als captain bij South West Airlines.
Op zijn Vans prijken nog een drietal rode sterren. Doorgaans staan die voor zogenaamde MIG-kills, overwinningen in de lucht. Ik heb Jimenez gevraagd of hij zoveel keer had raak geschoten. Dat was niet het geval. De sterren staan voor zijn drie zoons en de datum in de ster is hun geboortedag. Ach, wat mij betreft kunnen we daarom stellen dat deze vlieger toch wel drie keer heeft “raak geschoten”… 😉

N563WW Vans RV-8A met een pin-up en 3 “kills”

De reis naar de vliegshow van Luke was het maar een kort vluchtje voor de bouwer. Zijn kist staat op het nabijgelegen Goodyear gestationeerd. Jimenez heeft ooit nog zeker het plan om met deze kist de EAA AirVenture op Oshkosh te bezoeken, dè bijeenkomst voor de homebuilders-gemeenschap. Dat is wel een flink eindje vliegen vanuit Arizona naar Wisconsin!

N563WW Vans RV-8A

Tijdens de vliegshow op Luke had Jimenez overigens af en toe moeite om het publiek uit te leggen dat dit geen klimobject voor kinderen was, maar een echt vliegtuig…

Geef een reactie