Scandinavian invasion op Lelystad Airport

Scandinavian invasion

Lelystad Airport, 15 juli 2108 – Dit weekend werd Lelystad Airport aangedaan door een aantal kistjes uit Scandinavië. Dit komt wel vaker voor als er bijvoorbeeld in Engeland een of meerdere luchtvaartevenementen zijn. Lelystad Airport ligt dan mooi op de route voor een tussenstop.

Zweden

Er stonden twee Zweedse kistjes die al op de zaterdag waren aangekomen. Het eerst toestel was de SE-LTZ, een Rockwell Commander 114B.

SE-LTZ Rockwell Commander 114B

De tweede Zweed was een dik ingepakte Mooney. Helaas is de foto van de SE-GXI daardoor minder fraai. Maar goed, het is niet anders.
Beide kisten vertrokken maandagochtend weer. De koers was zuidwaarts.

SE-GXI Mooney M.20J Mooney 201

Denen

Vanuit Engeland arriveerden een viertal Deense sportkistjes. De eerste die binnenkwam was de OY-DDL. Dit is een mooie klassieke Mooney M20C en stamt al uit 1965.

OY-DDL Mooney M20C Mk.21

Na de landing werd ook over dit toestel een bescherming tegen de zon aangebracht. Gelukkig hadden we de Mooney toen al op de foto staan tijdens het taxiën.

OY-DDL Mooney M20C Mk.21

Kort na de Mooney meldden zich een tweetal Vans RV-6A’s op downwind. De OY-IPA hebben we wel eens eerder op Lelystad gezien. De OY-RVA hadden we nog niet eerder voor de lens gehad.

Het Deense kwartet werd gecompleteerd door een ultralight in de vorm van een Pipistrel Sinus. De OY-9443 werd op het Bravo platform gezet, waarna de bemanning samen met de overige Denen zich voor de lunch meldde bij Flantua’s.

OY-9443 Pipistrel Sinus
OY-9443 Pipistrel Sinus

Er is zelfs nog een tweede Deense ultralight langs geweest, de OY-9430. Dit is een Aeroprakt A-22L. Helaas geen foto van…

Trinidad

Dan stond er nog een Amerikaans geregistreerde Socata TB-20 Trinidad voor de toren. Ook deze N80LT had een kap over de cockpit. Dit toestel was op zaterdag aangekomen en vertrok later in de middag op zondag weer. Voor zover bekend hoort dit toestel thuis op het Belgische Genk-Zwartberg.

N80LT Socata TB-20 Trinidad

Lokaal

Van de lokaal gebaseerde toestellen twee plaatjes. Allereerst de Sukhoi Su-29 van Stephen van Dijck op weg naar de pomp. Na een aerobatic-vlucht in de box ten westen van het veld kon er wel wat brandstof bij.

PH-KAH Sukhoi Su-29

Tweede local is de PH-AVW. Deze Robinson R44 is in privé-eigendom en heeft onderdak in de hangaar van Heli Centre. De vlieger van de heli testte de scherpte op de toren nog even door in tegengestelde richting het circuit in te vliegen. De toren had dat snel door en verzocht tot het maken van een 180°-turn de goede richting op. Zo geschiedde.

PH-AVW Robinson R44 Raven II

Een gedachte over “Scandinavian invasion op Lelystad Airport

  1. De Denen kwamen van Fowlmere. Ze bezochten Duxford Flying Legends. Zo ook wij met de 4Q1. Maar wij hadden Earls Colne als tussenbasis en konden zaterdag op Duxford terecht. Gaaf👍.

Geef een reactie