MilitairOld TimersWarbirdsWrecks & Relics

Bluebonnet Belle op weg naar EAA AirVenture in Oshkosh verongelukt

N47HL Douglas C-47B Skytrain / DC-3 Dakota

Almere, 23 juli 2018 – Helaas, de luchtvaartwereld moet het met een mooie Douglas C47B minder doen… Afgelopen zaterdag, 21 juli 2018, verongelukte in de ochtend tijdens de start van de thuisbasis Burnet Municipal Kate Craddock Field (TX) de Douglas C-47B “Bluebonnet Belle” met de registratie N47HL. Van de 13 inzittenden zijn bij deze crash 5 personen gewond geraakt.

N47HL Douglas C-47B Skytrain / DC-3 Dakota

Het toestel was op weg naar de EAA AirVenture op Oshkosh in Wisconsin. Dit grote – en jaarlijks terugkerende – luchtvaartevenement is vandaag, 23 juli 2018, weer begonnen. Alleen dit jaar zonder “Bluebonnet Belle”…

Video

Op een video op internet is te zien dat het toestel tijdens de start rechts uitwijkt wat vervolgens sterk naar links wordt gecompenseerd. Het toestel raakt in een soort ground loop en vliegt in brand. Dat hierbij “slechts” 5 gewonden bij zijn gevallen lijkt een wonder.

CAF

De N47HL maakte deel uit van de Commemorative Air Force (CAF). Dit is een landelijk netwerk in de VS met vrijwilligers die zo’n 170 oude militaire vliegtuigen vliegend houden. De CAF is opgedeeld in zogenaamde squadrons. Dit toestel hoorde bij het Highland Lakes Squadron, gebaseerd op Burnet.

N47HL Douglas C-47B Skytrain / DC-3 Dakota

Historie

Het bouwjaar van dit vliegtuig was 1944 met als militair kenmerk 43-49942. Het exacte type is een Douglas C-47B-20-DK.
Vrijwel gelijk na aflevering heeft het dienst gedaan bij de Royal Air Force (KN270). Het heeft daarbij een rol gespeeld tijdens D-Day en bij de operatie Market Garden.

N47HL Douglas C-47B Skytrain / DC-3 Dakota

In 1946 is het toestel overgedragen naar de Canadian Air Force. Daar behield het tot 1970 de registratie KN270. Daarna werd het omgeregistreerd als 12909 en werd het vanaf die tijd door de Canadezen een CC-129 genoemd.

N47HL Douglas C-47B Skytrain / DC-3 Dakota

In 1974 kwam een einde aan de militaire carrière van dit toestel. Het werd toen in Canada als C-GCKE ingeschreven. In 1995 werd het overgeschreven naar de VS als N595AM. Sinds 2003 is de kist omgeregistreerd naar N47HL.

N47HL Douglas C-47B Skytrain / DC-3 Dakota
Texas Bluebonnet

Bij de CAF kreeg het toestel ook de naam “Bluebonnet Belle” mee. Een Bluebonnet is een blauwe lupinesoort die in de regio van Bonnet (TX) veel voorkomt. Vandaar dat men dit een zeer toepasselijke naam voor deze old lady vond.
Ook na militaire diensttijd bleef het toestel zijn dienende karakter behouden. Zo heeft het in 2017 na de orkaan Harvey met vrijwilligers van de CAF hulpgoederen gebracht naar getroffen steden in het zuidwesten van Texas.

Daks over Normany

In 2019 is het 75 jaar geleden dat D-Day plaatsvond boven Normandië. Begin juni 2019 is hier een groot evenement gepland met meer dan 30 C-47’s/DC-3 toestellen uit de hele wereld. Ook “Bluebonnet Belle” stond op de lijst met verwachte deelnemers. Helaas zal dat nu niet meer gaan.

N47HL Douglas C-47B Skytrain / DC-3 Dakota

Oshkosh 2015

De N47HL zijn we in 2015 tegengekomen op Oshkosh, tijdens hetzelfde evenement als waar het nu naar op weg was. Als eerbeton aan dit prachtige toestel de foto’s die we dat jaar van “Bluebonnet Belle” hebben kunnen nemen.

N47HL Douglas C-47B Skytrain / DC-3 Dakota

In 2015 werd het onder andere ingezet om parachutisten te droppen aan het einde van de dag. Voor het droppen had deze C-47B een aparte geschikte deur.

N47HL Douglas C-47B Skytrain / DC-3 Dakota

Geef een reactie