Wrecks & Relics

Focus@: 53-0668 North American F-86L Sabre in Nashville, Tennessee

53-0668 North American F-86L Sabre USAF Tennessee ANG

Registratie: 53-0668
Type: North American F-86L Sabre
Constructienummer: 201-112
Eigenaar: US Air Force Museum, Dayton (Ohio)
Locatie: Centennial Park, Nashville (Tennessee), 3 augustus 2017
Bijzonderheden: Een walk arround rond een USAF F-86L Sabre deze keer. Dit toestel heeft toebehoord aan de 151st Tennessee Air National Guard. Het is tegenwoordig op een paal te vinden in het Centennial Park in Nashville. Als je op zoek gaat naar het Centennial Park Event Centre Pavilion, dan kun je het niet missen.

53-0668 North American F-86L Sabre USAF Tennessee ANG

De F-86L is de laatste versie van dit type en werd als onderscheppingsjager gebruikt. Het betreft een omgebouwd F-86D model met grotere wingtips en een groter vleugelvoorrand. Het toestel had de nieuwste elektronica aan boord voor die tijd en de cockpit lay-out was aangepast. Ook had het een sterkere motor dan zijn voorgangers. Er zijn in totaal 981 Sabres van F-86D naar F-86L omgebouwd.

53-0668 North American F-86L Sabre USAF Tennessee ANG
53-0668 North American F-86L Sabre USAF Tennessee ANG

Als bewapening heeft de Sabre geen boordkanon, maar een intrekbare rocket-tray. Men vond dit een effectiever middel tijdens luchtgevechten. De rocket-tray was in staat om 24 ongeleide mk.4 “mighty mouse” rockets af te vuren. De piloot kon kiezen of dat in salvo’s van 6, 12 of 24 raketten moet gebeuren.

De rocket-tray onder de romp is goed te zien

Van 1957 tot 1960 heeft men in de staat Tennessee met dit type gevlogen. Dit toestel stamt uit 1953 en heeft als c/n 201-112. Na buitengebruikstelling kwam het toestel in beheer van het US Air Force Museum in Dayton. Deze leende het uit aan de stad Nashville en zo kwam het toestel al in 1961 naar dit park. Door een groep vrijwilligers is de Sabre in 1982 gerestaureerd en op een paal op de plek gezet waar het nu te vinden is.

Op dit bord op de paal staan de vrijwilligers genoemd die het toestel in 1982 gerestaureerd hebben
Op dit bord wordt duidelijk aangegeven dat het toestel te leen is

Nashville is wat ons betreft een stad om verliefd op te worden. Een beetje vanwege deze Sabre, maar natuurlijk nog meer door zijn countrymuziek. Het centrum van deze stad is ermee doordrenkt en dat maakt het een fantastische plek om te bezoeken!

53-0668 North American F-86L Sabre USAF Tennessee ANG
Nashville, Tennessee is worth a visit…!

 

Geef een reactie