AirShowBizjets

Spectaculaire graslanding voor bezoekende bizjet aan Leaseweb Texel Airshow 2018

PH-DEZ Cessna 501 Citation I/SP landt op de dorre grasbaan van Texel Airport

Texel, 4 augustus 2018 – Een verslag van de Leaseweb Texel Airshow 2018 is nog in de maak, maar deze beelden wilden wij u alvast laten zien. Het komt maar zelden voor dat een bizjet een landing maakt op een grasbaan. Meestal verkiezen piloten voor hun doorgaans miljoenen kostende vliegmachines gedegen verharde banen. De Cessna 501 Citation I/SP PH-DEZ besloot om zaterdag 4 augustus 2018 te landen op de droge en stoffige grasbaan op Texel Airport, om zo de vliegshow boven het veld bij te wonen.

De landing doet veel stof opwaaien!

De PH-DEZ hoort thuis op Teuge. Daar vliegt het slechts af en toe. Het toestel is in 1977 gebouwd als Cessna 500 Citation I. Het behoort met zijn ruim 40 jaar al tot de klassiekers onder de straalvliegtuigen. Je komt een onvervalste Citation I heden ten dage niet meer zo vaak tegen. Het is in onze ogen evenwel een van de mooist gelijnde toestellen, een lust voor het oog!
Vanaf de fabriek had deze kist als constructienummer 500-0731. In 1994 vond een conversie plaats naar een Cessna 501 I/SP. In de hoofdzaak betekent dit dat men het toestel met slechts 1 piloot mag vliegen, ten opzichte van de twee in de Cessna 500 Citation I. Als gevolg van deze conversie is het constructienummer gewijzigd naar 501-0279. De toevoeging /SP aan het type geeft eveneens aan dat dit toestel voor een Single Pilot geschikt is.

PH-DEZ Cessna 501 Citation I/SP

Dit model Citation is de eerste van een lange rij bizjet-modellen. Nog altijd worden (grotere) afstammelingen van deze “oer-Citation” geproduceerd.

Na de landing taxiet de Citation naar zijn parkeerplek tussen de overige bezoekers

De volledige historie van dit bewuste toestel als Cessna 500 Citation I is N36919, SE-DEZ, N371GP. Als Cessna 501 Citation I/SP hebben de volgende kenmerken op het toestel gestaan; N43BG, SE-DEZ, N66HD, SE-DEZ, PH-DEZ.
Na de landing werd de Citation gewoon bij de andere bezoekende sportkisten geparkeerd. Na de show vertrok het vliegtuig weer richting Teuge.

PH-DEZ Cessna 501 Citation I/SP in de start na de show

Al met al een spectaculair gezicht om een bizjet van het stoffige, dorre gras op Texel te zien opereren. Vermoedelijk hebben niet veel van de duizenden bezoekers aan de airshow in de gaten gehad dat dit best een grappige en unieke gebeurtenis was.

PH-DEZ Cessna 501 Citation I/SP

Tegenwoordig is de Zwitserse fabrikant Pilatus in de markt bezig om een bizjet – de PC-24 Versatile Jet – te verkopen die juist geschikt is voor het opereren van onverharde start- en landingsbanen. Wellicht dat dit beeld van een landende en startende bizjet op gras in de toekomst vaker voor gaat komen.

PH-DEZ Cessna 501 Citation I/SP
PH-DEZ Cessna 501 Citation I/SP

11 gedachten over “Spectaculaire graslanding voor bezoekende bizjet aan Leaseweb Texel Airshow 2018

  1. Mooie foto’s (weer) met dito verhaal.
    Was i.d.d. een bijzondere verschijning. Hier een (niet-zo-gave-iPhone) foto van de taxi rit tussen alle over-night-stayers.

Geef een reactie