Focus@: F-AZXR Hawker Hurricane IIA, een Battle of Britain survivor

F-AZXR / P3351 Hawker Hurricane IIA

Registratie: F-AZXR / P3351 – K
Type: Hawker Hurricane Mk.IIA
Constructienummer: ?
Eigenaar: Jan Friso Roozen
Locatie: Sion, 16 september 2017
Bijzonderheden: Deze Hawker Hurricane, met het Royal Air Force serial P3351, stamt al van het begin van de Tweede Wereldoorlog of van net daarvoor. De exacte datum waarop dit toestel in gebruik is genomen is niet bekend. De aflevering heeft evenwel plaatsgevonden tussen februari en juni 1940 en het toestel is gebouwd bij de Hawker fabriek in Brooklands, Surrey. Wel weten we dat deze Hurricane op 21 juli 1940 op Prestwick (Schotland) gecrashed is. De Hurricane kwam te vroeg voor de baan aan de grond, raakte beschadigd aan het onderstel en kwam op zijn neus te staan.

F-AZXR / P3351 Hawker Hurricane IIA

Gerepareerd

Kennelijk was het toestel niet total-loss en werd het herbouwd. Een paar maanden later kwam het toestel alweer in de lucht. In zijn begintijd heeft het in Frankrijk en boven Engeland geopereerd.
In januari 1942 eindigde de dienstijd bij de Royal Air Force. In die tijd veranderde het van een Hurricane Mk.I naar een Hurircane Mk.IIA. Ook kreeg het een nieuw militair serial, te weten DR393. Het grootste verschil van de Mk.IIA is een verbeterde Rolls Royce Merlin mk.XX motor met een two-speed supercharger goed voor 1.480 pk (1.105 kW).

F-AZXR / P3351 Hawker Hurricane IIA

Sovjet-Unie

Daarna werd het in mei 1942 afgeleverd aan de luchtmacht van de Sovjet-Unie. Daar heeft het tot de winter van 1943 gevlogen totdat het toestel voor de tweede maal crashte, ditmaal bij Moermansk in Rusland.
Op enig moment is het wrak geborgen en dook het in 1992 op in de UK. Daarbij werd een 7,9mm kogel gevonden in de oliekoeler. Deze was dwars door de radiateur gegaan. Dit was kennelijk het gevolg van luchtafweergeschut en heeft vrijwel zeker het toestel doen crashen.

Restauratie

Vanaf de berging startte een lange weg naar restauratie van deze kist. In 1995 vertrok het vliegtuig naar New Zeeland en op 12 januari 2000 werd opnieuw, voor het eerst na 1943, het luchtruim gekozen met het toestel. Down under heeft het tot 2013 gevolgen als ZK-TPK bij de Alpine Fighter Collection.

F-AZXR / P3351 Hawker Hurricane IIA

Jan Friso Roozen

Vervolgens werd het door Platinum Fighter Sales, “The World’s Premier Warbird & Classic Aircraft Broker”, verkocht naar Jan Friso Roozen. Hij verscheepte het toestel via Le Havre naar Dijon waar het bij Aero Restauration Service weer in elkaar gezet werd. Op 14 mei 2013 werd de nieuwe registratie van het toestel F-AZXR.

F-AZXR / P3351 Hawker Hurricane IIA

Historisch vliegtuig

Deze specifieke Hawker Hurricane is de enige nog luchtwaardige Hurricane die aan de Battle of Britain heeft meegevochten, maar daarnaast ook boven Frankrijk en Rusland aan het front heeft gediend. Het is een van de ongeveer twaalf nog luchtwaardige Hurricanes ter wereld.

F-AZXR / P3351 Hawker Hurricane IIA

Zwart-wit

De onderkant van de F-AZXR is typerend voor de beginperiode van de Tweede Wereldoorlog. Toen dachten de Britten er goed aan te doen om hun vliegtuigen gemakkelijk herkenbaar te laten zijn voor vriend (maar ook voor vijand…). Daarbij hadden de Britse toestellen een witte en een zwarte vleugel aan de onderkant. Na de zomer van 1940 schafte men dit snel af, omdat het eerder in het nadeel bleek te werken.

F-AZXR / P3351 Hawker Hurricane IIA met een zwart-witte onderkant

We halen daarbij ook de speelfilm Dunkirk uit 2017 nog even in de herinnering. Die speelde zich ook af in juni 1940. Ook in die film hadden de Spitfires die daarin figureerden een witte en zwarte vleugel aan de onderzijde.

De drie Spitfire-filmsterren van de speelfilm Dunkirk – hier boven Lelystad Airport – hebben ook een zwart-witte onderkant (18 aug. 2016)

Sion 2017

We kwamen deze bijzondere Hawker Hurricane in september 2017 tegen tijdens de Breitling International Airshow op Sion in Zwitserland. Daar werd het toestel voorgevlogen samen met de Zwitsers geregistreerde Morane-Saulnier MS.406C HB-RCF.

F-AZXR / P3351 Hawker Hurricane IIA samen met de HB-RCF Morane-Saulnier MS.406C

Verzamelaar

De eigenaar Jan Friso Roozen is overigens een echte liefhebber van Hawker vliegtuigen. Hij bezit ook nog de Hawker Fury FB.11 F-AZXL.

F-AZXL Hawker Sea Fury FB.11 is van dezelfde eigenaar als de Hurricane F-AZXR

Geef een reactie