AirShowWarbirds

PH-TXN North American AT-6A Texan tijdens de Leaseweb Texel Airshow 2018

PH-TXN / 313 North American AT-6A Texan

Texel, 3 en 4 augustus 2018 – Tijdens de Leaseweb Texel Airshow werd het publiek getrakteerd op een demo van de Nederlandse North American AT-6 Texan, PH-TXN. Dit toestel van Wings over Holland op Lelystad Airport is vorig jaar gerestaureerd en ziet er fabrieksnieuw uit.

PH-TXN / 313 North American AT-6A Texan

Bij Wings over Holland wordt het toestel gebruikt voor vliegers die ervaring willen krijgen in het vliegen van warbirds en staartwielkisten. Het toestel is ook te huur voor piloten die daarop uitgecheckt zijn.

PH-TXN / 313 North American AT-6A Texan

Rook

De PH-TXN was op de vrijdag voor de show aangekomen. Ter plekke bleek dat het pompje voor het rooksysteem niet goed functioneerde. Aangezien dit een aantrekkelijk onderdeel van de demo is, werd snel naar een oplossing gezocht. De motorbeplating werd deels verwijderd en men ging op zoek naar Texel voor een nieuw universeel pompje. Dat werd gevonden!

PH-TXN / 313 North American AT-6A Texan
PH-TXN / 313 North American AT-6A Texan

Naderhand werd alles weer vakkundig vastgeschroefd door de directeur van Wings over Holland, Luuk van Hooijdonk. Hij zat als op een rodeostier boven op zijn kist om de beplating weer netjes te bevestigen. Waar vind je dat tegenwoordig nog, een directeur met zo’n hands-on mentaliteit!

Luuk van Hooijdonk schroeft de PH-TXN / 313 North American AT-6A Texan weer netjes in elkaar

Zo kon op de vrijdagmiddag de Texan op tijd het luchtruim kiezen om te oefenen. Tegen een strakblauwe lucht was het een prachtig gezicht om deze felgele kist met zijn dayglow vlakken te zien vliegen met daarbij de witte rook.

PH-TXN / 313 North American AT-6A Texan op weg naar de demo

Demo

Tijdens de demo werd de kist zeker niet gespaard. Loopings, rolls, alles passeerde de revue. Voeg daarbij het typerende “klapperende” geluid van de propellertips die tegen de geluidssnelheid aan zitten en je hebt een show die indruk maakt!

PH-TXN / 313 North American AT-6A Texan

Static

Op de zaterdag stond de PH-TXN naast nog twee andere Nederlandse militaire Texan/Harvards op de staticshow van dit vliegevenement. Deze twee Harvards waren vanaf Gilze Rijen gearriveerd en zijn van de Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht (KLHV). Overigens heeft de PH-TXN nimmer bij de Nederlandse marine of luchtmacht gediend. Het toestel heeft een Zweedse carrière achter de rug.

PH-TXN / 313 North American AT-6A Texan bij twee oude luchtmacht Harvards

Omdat het op zaterdag minder fraai weer was, zijn de meeste foto’s bij dit artikel genomen op de vrijdag.

PH-TXN / 313 North American AT-6A Texan

Geef een reactie