AirShowHomebuilt

Focus@: F-PYFS – Neem uw Jodel op en wandel…

F-PYFS Jodel D.92 Bébé

Registratie: F-PYFS
Type: Jodel D.92 Bébé
Constructienummer: 686
Eigenaar: Simone Caillou
Locatie: La Ferté Alais, 22 en 23 mei 2010
Bijzonderheden: De Jodel D.9 Bébé is ontworpen door de fransman Jean Délémontez. Het vloog voor het eerst in 1948 en was bedoeld als amateurbouwvliegtuig. Samen met zijn schoonvader Edouard Joly had Délémontez in 1946 het bedrijfje Société des Avions Jodel (een samenvoeging van hun beider achternamen) opgericht. Vandaaruit werden de tekeningen en bouwkits verkocht.

F-PYFS Jodel D.92 Bébé

De D.9 is een open eenzittertje gebouwd van hout. Het heeft een vast onderstel en de vleugeluiteinden hadden een kenmerkende gebogen vorm van 14° omhoog. Deze vleugelvorm zou tot op vandaag in de Jodelvliegtuigen en de latere Robins terugkomen.

F-PYFS Jodel D.92 Bébé met zijn omhoog gebogen vleugels die kenmerkend zouden worden voor latere Jodels en Robins

Het prototype van de D.9 vloog op 12 januari 1948 en werd gevlogen door Edouard Joly. Daarna zou de verkoop volgen van vele honderden bouwplannen. Daarvan zijn er meer dan 500 voltooid.
De D.9 kent een aantal variaties in motoren. Daarbij hoort een specifieke typeaanduiding. Zo heeft de D.91 een 34 pk (25 kW) A.B.C. Scorpion motor en de D.92 een Volkswagen motor van 26 pk (19 kW) of 45 pk (34 kW). De D.93 heeft een 35 hp (26 kW) Poinsard, de D.97 een 32 pk (24 kW) Saroléa Vautour en tot slot de D.98 een 25 pk (19 kW) Ava 4A-00 krachtbron.

F-PYFS Jodel D.92 Bébé

Tijdens de Pinkstervliegshow van 2010 op La Ferté Alias in Frankrijk troffen wij de F-PYFS. Dit is een Jodel D.92 en stamt uit 1979. Het is gebouwd door Jean Marchille en heeft als constructienummer 686. Tegenwoordig is Simone Caillou de eigenaar en heeft het La Ferté Alais als thuisbasis.

F-PYFS Jodel D.92 Bébé

Op beide showdagen, zaterdag 22 en zondag 23 mei, werd de Bébé voorgevlogen aan het begin van de vliegshow. Daarbij vloog het in formatie met een andere Jodel D.9 en een klassieke motorzwever.

F-PYFS Jodel D.92 Bébé in formatie met een andere Bébé

Na de vliegshow werd de Jodel op een onorthodoxe wijze op zijn plek gemanoeuvreerd. Het kistje  werd gewoon “op de rug genomen” en op zijn plek gezet. Het deed een beetje denken aan de Bijbeltekst “sta op, neem uw matras op en wandel…”. In dit geval dan “neem uw Jodel op en wandel…”.

Neem uw Jodel op en wandel…

Geef een reactie