Helikopters

Focus@: N901B Aerospatiale SA341G Gazelle tijdens de LAA Rally op Sywell

N901B Aerospatiale SA341G Gazelle

Registratie: N901B
Type: Aerospatiale SA341G Gazelle
Constructienummer: 1410
Eigenaar: International Air Services Inc. Trustee
Locatie: Sywell Aerodrome (EGBK), 31 augustus 2018
Bijzonderheden: De eerste officiële dag van de LAA Rally op Sywell Aerodrome in Engeland werd geteisterd door belachelijk mooi vliegweer. Zon, helder weer, variabel windje en temperaturen rond de 20 graden. Wat wil je nog meer! Oh ja, en het veld lag er als een groot groen biljartlaken bij. Keurig geschoren, frisgroen gras. Het leek alsof de droge periode deze zomer op dit veld geen vat heeft gehad.
De Engelse Light Aircraft Association (LAA) houdt jaarlijks op Sywell zijn jaarlijkse bijeenkomst. Op dit evenement komen honderden (veelal Britse) vliegtuigen af. Zo ook deze fraaie N901B Aerospatiale SA341G Gazelle.

N901B Aerospatiale SA341G Gazelle

De N901 is gebouwd in 1977 en als we het constructieplaatje lezen leert het ons dat het constructienummer 1410 van de fabriek heeft meegekregen.

Het typeplaatje van de N901B Aerospatiale SA341G Gazelle

Sinds 28 juli 2015 staat het ingeschreven op naam van een Amerikaanse Trustee, International Air Services Inc. Trustee. Een Trustee wordt doorgaans als eigenaar ingezet als het een Amerikaans toestel betreft dat buiten de VS een eigenaar heeft. Op die manier kan men de verplichting omzeilen dat de eigenaar van een Amerikaans toestel ook in Amerika woonachtig moet zijn. Het is een soort brievenbusconstructie. Deze N901B hoort dan ook permanent thuis in de UK. Voor zover we kunnen nagaan hoort het thuis op een heliport genaamd The Crab Tree Farm in de buurt van York. Hier zouden meer Gazelles moeten staan.

De Crab Tree Farm heliport via Google Maps

De Aerospatiale Gazelle is een helikopter die aan het eind van de jaren 60 werd ontwikkeld in Frankrijk. Er zijn er zo’n 1.775 van gebouwd en veel daarvan zijn gebruikt voor militaire doeleinden. Onder andere in Frankrijk en Engeland hebben deze toestellen dienstgedaan. Inmiddels zijn de meesten voor militair gebruik uitgefaseerd en vervangen door modernere helikopters.
Deze N901B is een SA341G. De G-variant is een civiele uitvoering van de heli. Het werd na introductie in 1972 de eerste helikopter waar in de VS IFR Cat.1 landingen mee gemaakt mochten worden. In dat geval kon men dus bij slecht zicht of ’s nachts op instrumenten gewoon vliegen. Ook heeft deze SA341G een iets comfortabelere interieur. De cabine is namelijk aangepast zodat 8 inch (20 cm) meer beenruimte voor de passagiers ontstaat.

N901B Aerospatiale SA341G Gazelle

De N901B heeft een Canadees en Amerikaans verleden. Het heeft hiervoor als N49526, C-GXTW en weer N49526 gevlogen. In september 2014 werd de helikopter in Amerika te koop aangeboden voor USD 249.000,-. Het toestel had toen 5.171 ervaringsuren op de teller staan.
Kennelijk is het toestel toen verkocht. In 2015 is het namelijk in een zeecontainer naar Engeland gekomen. Sindsdien wordt de N901B regelmatig vliegend waargenomen in het land.
In de VS had deze Gazelle al zijn fraaie kleurenschema waarmee wij het op Sywell aantroffen. De kist is beige met daarop een gazelle afgebeld. Hoe toepasselijk!

N901B Aerospatiale SA341G Gazelle met, hoe kan het ook anders, een gazelle

Ook de type-aanduiding van de heli is met een apart lettertype in de staart aangebracht. Dat maakt het voor spotter wel erg gemakkelijk! Tot slot zijn de ramen donkergetint. Dat geeft deze helikopter een “coole look”.

Het type van de helikopter staat in de staart
N901B Aerospatiale SA341G Gazelle met zijn donkere cabineramen

Voor de plaatjes moest wel even gewandeld worden. Tijdens de LAA Rally worden bezoekende helikopters namelijk helemaal aan het eind van het veld geparkeerd. Zo kan de wind van de rotorbladen geen schade toebrengen aan de lichte vliegtuigen die op de rest van het veld staan. De wandeling was het echter meer dan waard, vindt u ook niet?!?

Geef een reactie