AirShowHelikoptersMilitair

Poolse Mil Mi-17AE reddingshelikopter te gast bij de Leaseweb Texel Airshow 2018

606 Mil Mi-17AE Hip Polish Air Force veroorzaakt een flinke stofwolk

Texel, 3 en 4 augustus 2018 – Tijdens de Leaseweb Texel Airshow 2018 waren hoofdzakelijk civiele toestellen te gast. Twee Tsjechische en een Poolse helikopter waren daarop een paar van de uitzonderingen. Op de Poolse heli zoomen we wat verder in.

606 Mil Mi-17AE Hip Polish Air Force

Op de vrijdag aan het einde van de middag arriveerde vanuit Den Helder / De Kooy de Poolse Mil Mi-17AE met registratie 606 van de Poolse luchtmacht (c/n 106M06). Dit toestel had op Den Helder een tussenstop gemaakt en even getankt.
De Mil Mi-17 is een doorontwikkeling van de Russische Mil Mi-8 helikopter. De NAVO codenaam van dit toestel is “Hip”. Het is een veelzijdig toestel dat in gebruik is in zo’n 60 landen, hoofdzakelijk met een militaire functie. Deze aangepaste versie van de Mi-8 wordt in Rusland als Mi-8M aangeduid en vliegt sinds 1975. De exportversies, die vanaf 1981 geleverd werden, kregen de aanduiding Mi-17 mee. Van de Mil Mi-8M/Mi-17 zijn sinds de introductie al meer dan 12.000 exemplaren gebouwd. En dat worden er steeds meer, want het model is nog in productie
Bij aankomst op Texel zorgde deze heli voor een indrukwekkende entree. Een grote stofwolk werd daarbij met een krul voor het toestel uitgeblazen. Het was namelijk warm en droog geweest de laatste weken en het gras van Texel was daardoor dor en zanderig. Zet daar een grote ventilator op en je hebt een zooitje! 😉

606 Mil Mi-17AE Hip Polish Air Force

Na de landing werd rustig naar de plek voor de staticshow getaxied door de chopper. Eenmaal op zijn plek kon al het stof weer ter aarde dalen.

606 Mil Mi-17AE Hip Polish Air Force

De bemanning werd verwelkomd, zelfs door een afvaardiging van de Nederlandse douane. Zij hadden tot taak toezicht te houden op het internationale verkeer van goederen rondom de airshow op Texel . Maar het van dichtbij aanschouwen van de fraaie vliegtuigen die arriveerden voor de vliegshow kwam daarbij als prettige bijkomstigheid.

Een kijkje in de cockpit

Terwijl de bemanning het een en ander aan het uitpakken was kon even een blik in de cockpit en in de cabine geworpen worden. Wat daarbij opviel was dat de Poolse bemanning aardig wat tassen e.d. had meegenomen. En dat voor maar een weekendje! Maar goed, de heli is groot zat, dus daar was alle ruimte voor.

606 Mil Mi-17AE Hip Polish Air Force met de stretchers en veel tassen

Wat ook opviel was dat dit toestel uitgerust is met stretchers in de cabine. De Mil Mi-17AE uitvoering is namelijk een versie voor Search and Rescue (SAR) en Medevac (medische evacuaties). Van dit type heeft de Poolse luchtmacht maar 2 exemplaren, deze 606 en zijn broertje de 607. Overigens zijn er in totaal maar een twaalftal van de Mil Mi-17 in gebruik bij de Polen.

Onder de neus is het zoeklicht goed te zien

De Mi-17AE uitvoering is in 2006 door PZL in Polen ontwikkeld. Daarbij is onder andere een zoeklicht gemonteerd, meer navigatieapparatuur en een takelinstallatie met een capaciteit van 300 kg.
De meeste veranderingen waren echter aan de binnenkant. Daar werd een, door PZL gepatenteerd, systeem toegepast voor 7 stretchers om gewonden personen op te vervoeren. Verder is de cabine voorzien van extra isolatie, airconditioning en medische voorzieningen als monitoren, beademingsapparatuur, een defibrillator, zuurstofaansluitingen en 220V aansluitingen. Een hele waslijst met aanpassingen al met al.

606 Mil Mi-17AE Hip Polish Air Force

Tijdens de dag van de Airshow op Texel vloog het toestel helaas niet voor. Het maakte alleen deel uit van de staticshow.

Zo stond de Mil Mi-17AE er tijdens de airshow bij

Op de maandag na de show vertrok het toestel weer richting Den Helder / De Kooy voor wederom een tankstop. Op weg daar naar toe werd het nog in de lucht gefotografeerd door de bekende air-to-air fotograaf Ben Ullings. Vanuit een door hem gecharterde Cessna 210 werden een paar fraaie opnames van de Mil gemaakt met de contouren van Texel als achtergrond.
Omdat wij ook op de maandag huiswaarts keerden troffen we de Mil nog net aan bij zijn vertrek vanaf Den Helder richting Polen. Na een korte stop in de kop van Noord-Holland was het gereed om de oostelijke thuisreis verder te aanvaarden.

606 Mil Mi-17AE Hip Polish Air Force vertrekt op maandagmorgen vanaf Den Helder op weg naar Polen

Geef een reactie