AirShowMilitair

De Lockheed Martin F-35A Lightning II van de Japan Air Self-Defense Force

69-8702 Lockheed Martin F-35A Lightning II Japan Air Self-Defense Force

Luke Air Force Base (AZ) USA, 18 en 19 maart 2018 -Japan is een van de vele landen die met de Lockheed Martin F-35A gaat vliegen. Hun luchtmacht, de Japan Air Self-Defense Force (JASDF) geheten, wil er 42 aanschaffen. Momenteel zijn er negen toestellen voor de Japanners gebouwd en is de rest nog in productie.

De eerste F-35A voor Japan werd bij Lockheed Martin’s fabriek in Dallas-Fort Worth (Texas) gepresenteerd op 23 september 2016. Dit toestel stond op de static show van de Luke Days op Luke Air Force Base op 18 maart 2018.

69-8701 Lockheed Martin F-35A Lightning II op de static show van de Luke Days in maart 2018

Vier Japanse F-35A’s zijn in de Verenigde Staten gebouwd (c/n AX-01 t/m AX-04). De overige 38 komen uit de fabriek van Mitsubishi Heavy Industries (MHI) in Japan. Het eerste toestel, met constructienummer AX-05 en registratie 79-8705, rolde op 5 juni 2017 in Japan van de band.

79-8705 Lockheed Martin F-35A Lightning II, de eerste in Japan gebouwde F-35A

Inmiddels zijn de eerste F-35’s in Japan gestationeerd. De overige toestellen vliegen momenteel vanaf Luke Air Force Base in Arizona. Daar worden de Japanse piloten opgeleid voor het vliegen met dit geavanceerde toestel.

De F-35A is voornamelijk een grijs vliegtuig. Er zit weinig tot geen kleur aan, zelfs de markeringen op de luchtmachten zijn in een grijze tint aangebracht. Dat maakt identificatie van deze toestellen soms wat lastig.

De Japanse roundel is normaal rood met een witter rand, maar op de F-35A in grijs uitgevoerd

We kwamen de vliegende F-35A’s tegen daags na de opendagen op Luke Air Force Base. Op die dag waren de Japanners alweer druk aan het oefenen met hun nieuwste gevechtstoestel.

Geef een reactie