Blote vliegtuigen kijken op Lelystad Airport

(PH-DDY) Douglas C-54A / DC-4 Skymaster

Lelystad Airport, 7 september 2018 – Vandaag konden we even kijken hoe het proces vordert van het spuiten van de Douglas C-54 / DC-4 Skymaster van het Aviodrome in de spuithal van Satys. Het toestel was vorige week al van het Aviodrome naar de hal gereden. Begin deze week is het toestel binnen geplaatst en is men met de werkzaamheden begonnen.

(PH-DDY) Douglas C-54A / DC-4 Skymaster
(PH-DDY) Douglas C-54A / DC-4 Skymaster

Allereerst was het even passen en meten om de kist binnen te krijgen. De Skymaster is namelijk breder dan de spuithal. De deur is ongeveer 32 meter breed, de DC-4 is bijna 36 meter breed… Om dat op te lossen is een deel van de rechtervleugel verwijderd. Zo kon de kist er schuin ingereden worden en daarna, met wat heen en weer, steken rechtgezet worden. Aan de linkerkant is goed te zien dat er niet zoveel ruimte meer zit tussen de muur en de vleugeltip.

Nog maar weinig ruimte tussen vleugeltip en muur

Als eerste is men begonnen de oude verflagen van het toestel te verwijderen. Onder de zilverkleurige laag zat namelijk nog de witte laag zoals het toestel bij de DDA aankwam als ZS-IPR.
Onder die laag kwamen nog weer de camouflage kleuren van de Zuid-Afrikaanse luchtmacht tevoorschijn. Zij hebben met deze kist tussen 1981 en 1992 gelogen ten behoeve van elektronische oorlogsvoering.

Boven op de vleugel is de oude camouflage nog een beetje te zien

Wat overblijft is dan een kaal, naakt vliegtuig… kwetsbaar, lelijk en mooi tegelijk. Neem daarbij de in plastic ingepakte onderdelen als propellers en wielen en het plaatje wordt nog meer sinister.

Ingepakte props en wielen
(PH-DDY) Douglas C-54A / DC-4 Skymaster

Bij het kaal maken van het toestel kwamen een aantal opmerkelijke feitjes naar boven. Zo was goed te zien dat rond de dorpels van de deuren nieuwer plaatwerk zit. Waarschijnlijk omdat men door het gebruik van vliegtuigtrappen dit beschadigd had. Ook een van de vrachtdeuren is duidelijk uit een andere periode.

Onder de deur is duidelijk een ander stuk metaal zichtbaar geworden
Datzelfde geldt voor een van de vrachtdeuren en de dorpel onder de vrachtdeuren

Ook aan de linkerkant zit een vrij groot stuk dat er later ingezet is. Dit is in een andere kleur onder de laklagen vandaan gekomen.

Links is een groot deel van het plaatwerk van de romp ooit vervangen

Er was nog iets leuks zichtbaar geworden. Links op de romp, tussen de ramen ter hoogte van de vleugel was het silhouet van een springbok zichtbaar geworden. Kennelijk een sticker die daar vroeger had gezeten.

Een kleine springbok tussen twee raampjes!

De springbok is het symbool van Zuid-Afrika. Het zit bijvoorbeeld verwerkt in het logo van het nationale rugbyteam, de “Springboks”. Erg leuk!
Ook stond onder de staartvleugel het lege en het maximale gewicht van het vliegtuig. Iets dat ook voorheen niet zichtbaar was.

Leeg en maximaal gewicht

Door een medewerker van het Aviodrome werden vandaag nog een paar antennes van de romp verwijderd. Dit om het spuiten te vergemakkelijken.

Arjen van het Aviodrome helpt om de antenne boven op de romp te verwijderen

Het vleugeldeel dat er afgehaald is ligt op schragen naast het toestel. Dit wordt gelijk meegenomen.

Het vleugeldeel dat verwijderd is om de Skymaster in de spuithal te krijgen

De bewegende vleugeldelen zijn niet aanwezig. Dit zijn nog ouderwets bespannen onderdelen, niet van metaal. Deze onderdelen worden bij het Aviodrome zelf gerestaureerd en gespoten.

(PH-DDY) Douglas C-54A / DC-4 Skymaster

Bezoekers

Onder de bezoekende kisten kunnen we een Tsjechische kist melden. De OK-CAP, een moderne Cessna 172. Deze Cessna was al begin van de week aangekomen en werd vanmiddag bijgetankt om een vlucht richting Ameland te maken. Het valt op dat er dit jaar al een redelijk aantal Tsjechische sportkisten de weg naar Lelystad Airport hebben weten te vinden. Meer dan andere jaren.

OK-CAP Cessna 172S Skyhawk SP

Een andere buitenlandse bezoeker was de G-BAFL. Een Cessna 182P uit 1973. Deze kist kwam om wat brandstof aan boord te nemen en verdween na een korte rustpauze weer.

G-BAFL Cessna 182P Skylane

De Politie was vandaag present met hun “Police03”, dat is het callsign voor de PH-PXC. Met deze heli maakte men tal van circuitjes en landde steeds op het heli-aimingpoint.

PH-PXC Eurocopter EC135 P2+

Wings over Holland

Bij Wings over Holland heeft men de PH-TIN aan de vloot toegevoegd. Deze Diamond DA 40D Star was wel vaker bij Wings te zien, maar dan voor onderhoud. Het stond namelijk gebaseerd op Breda/Seppe.

PH-TIN Diamond DA 40D Star TDI in nieuwe kleurtjes
Zo zag de PH-TIN er tot voor kort uit

Bij Wings over Holland heeft men de PH-TIN voorzien van de huiskleuren, net als bijvoorbeeld de PH-USH, USL en DTR. Vanmiddag stonden de USL en TIN gebroederlijk bij elkaar.

PH-TIN en PH-USL Twee Diamond DA 40 Stars bij elkaar in dezelfde kleuren

Bij Wings over Holland worden we altijd bijzonder hartelijk verwelkomt en kunnen hier altijd terecht om het laatste nieuws binnen deze hangaars op te snuiven. We hebben zelfs de indruk dat men blij is met de aandacht, getuige het duimpje omhoog dat we vandaag kregen van de chef van Wings over Holland zelf! 😉

Duimpje omhoog! Dank!

Nog een Diamond Star bij Wings over Holland, de PH-RAB. Deze Rotterdamse Diamond DA 40 is momenteel in onderhoud bij de dealer van dit Oostenrijks-Canadees-Chinees vliegtuigmerk.

PH-RAB Diamond DA 40D Star TDI in onderhoud

Onder het motto “nu we er toch zijn” hebben we het constructienummer van de nieuwste Diamond DA 62 PH-WMO nog even gecheckt. Het is de 62.104.

Het typeplaatje van de PH-WMO Diamond DA 62

Later in de middag vertrok deze nieuwste Nederlandse DA 62 voor een lokale vlucht. Daarbij maakte het een aantal touch and go’s.

PH-WMO Diamond DA 62

Air Waterland

Bij Air Waterland stonden een paar kistjes buiten. Onder andere de PH-THS. Deze Cessna 172N heeft nog de kleuren van CNE-Air. Dat is een vrij bont geheel met een rode en een blauwe vleugel. Omdat dit wellicht de verkoop bemoeilijkt wordt het toestel eerdaags overgespoten. Dat gebeurt in Spanje, dus het kistje gaat een mooie vlucht tegemoet.

PH-THS Cessna 172N Skyhawk II

Ook de PH-ANP gaat een vlucht tegemoet. Vanaf zaterdag 8 september wordt het afgeleverd aan een nieuwe klant in het buitenland. De Katana was er al klaar voor en stond keurig gepoetst te wachten op vertrek.

PH-ANP Diamond DA 20 Katana

De PH-AWA stond eveneens buiten. Met de fraaie Hollandse luchten van vandaag leverde dat een lekker plaatje op.

PH-AWA Cessna 152

De Glasair PH-EQV is maar af en toe in Nederland te zien. Het kistje staat in het buitenland gestationeerd. En als het dan in ons land is, grote kans dat het dan bij Air Waterland staat omdat zij het onderhoud van deze homebuilt verzorgen.

PH-EQV Stoddard- Hamilton Glasair II RG

 

Een gedachte over “Blote vliegtuigen kijken op Lelystad Airport

Geef een reactie