Helikopters

G-HBEK Agusta A109C; CHECK YOUR GEAR!

G-HBEK Agusta A109C

Sywell Aerodrome, 30 augustus 2018 – Tijdens de LAA (Light Aircraft Association) Rally 2018 ging de business voor de op Sywell gestationeerde helikopterbedrijven gewoon door. Tussen de vele sportkistjes kwam de G-HBEK aangevlogen om voor zijn hangaar te landen.
Deze Agusta 109C helikopter uit 1996 vliegt al zijn hele leven in de UK. Eerst als G-DATE en G-RNLD. In Italië, waar het toestel gebouwd is, heeft het nog kort het kenmerk I- ANAG gehad.
De landing van deze heli geeft eens te meer aan dat vliegen geen standaard business is en dat je altijd je koppie d’r bij moet houden. Het had namelijk weinig gescheeld of deze helikopter was niet heel aan de grond gekomen.

G-HBEK Agusta A109C zet zijn high-speed turn in

Bij de nadering werd de actieve baan met flinke snelheid haaks aangevlogen. Boven de landingsplaats werd een high-speed turn gemaakt om hoogte en snelheid kwijt te raken. Eén puntje van de landingschecklist hadden de vliegers echter over het hoofd gezien… het hendeltje om de wielen uit te doen!

G-HBEK Agusta A109C
G-HBEK Agusta A109C

Gelukkig was men op de toren alert en net op tijd riep men over de radio: “ECHO KILO, CHECK YOUR GEAR! CHECK YOUR GEAR!!!”.

Na de turn nog steeds de wieltjes in
De grond komt nu wel dicht bij, nog steeds geen wielen te zien…

Enkele meters boven de grond kwamen toen gelukkig alsnog – net op tijd – een voor een de pootjes uit en bleef het een gezellig dag…

Een voor een komen – nog net op tijd – de pootjes uit

Geef een reactie