MuseumOld TimersWarbirdsWrecks & Relics

Unieke fotodag bij Stichting Vroege Vogels op Lelystad Airport

Mooi overzicht van de collectie buiten

Lelystad Airport, 8 september 2018 – Op zaterdag 8 september was bij de Stichting Vroege Vogels een fotodag georganiseerd speciaal voor luchtvaartliefhebbers. Doel van deze dag was om de interessante museumcollectie van dit vliegend museum op Lelystad Airport in de buitenlucht te kunnen fotograferen met een mooie, neutrale achtergrond. Normaal staan de kisten dicht op elkaar gepakt in de hangaar. Sporadisch komen de toestellen naar buiten, maar dan vaak niet meer dan een of twee tegelijk.

Alles staat dicht opelkaar

Belangstelling

Er werd ingeschat dat het voor fotografen interessant zou zijn om het maximaal mogelijke aantal kisten uit de collectie buiten te kunnen fotograferen. Er was plek voor in totaal 20 deelnemers. Dat daar veel animo voor was bleek wel uit het feit dat na publicatie van deze fotodag al binnen 48 uur het maximale aantal deelnemers aangemeld was.

N724V Brewster Fleet 7 wordt naar buiten geduwd

Op de vrijdag ervoor werd besloten door het bestuur van Vroege Vogels of de weersgesteldheid goed genoeg was om met de kwetsbare museumcollectie naar buiten te gaan. Gelukkig kon het sein op groen!

Fotografen in aktie

Tussen 10:00 en 11:00u meldden zich alle deelnemers vanuit heel het land (en zelfs Duitsland!)  voor eerst een kop koffie met koek. Op dat moment waren de vrijwilligers van Vroege Vogels al druk bezig met het gereed maken van de kisten. Op sommige kisten werd nog snel de motorbeplating geplaatst en kreeg een andere kist nog even provisorisch zijn propeller opgespeld. Daarna konden de toestellen naar buiten.

Fotografen in aktie

Rond 11:00u kon het feest beginnen. Een voor een werden alle verrijdbare museumkisten naar buiten geduwd. Een krachttoer van formaat voor de vrijwilligers van het museum. Op aanwijzen van de fotografen werden de kisten in de voor hen ideale positie neergezet. Netjes in het gras, beetje schuin, goed in het beetje zonlicht dat er was. Het geklik was niet van de lucht. Menig “digitaal fotorolletje” werd volgeschoten.

Elk detail werd vastgelegd

Er was voldoende tijd om iedere kist rustig te bekijken en vast te leggen. Op verzoek werd soms aan de setting nog iets aangepast of werden kisten bij elkaar gezet. Zo ontstond er een leuke setting met de twee aanwezig Fokkers van het museum, de Fokker DR.I en de Fokker D.VII. Dat leverde een zeldzaam beeld op.

PH-LVA Fokker D.VII Replica en PH-DRI Fokker DR.I Replica
PH-LVA Fokker D.VII Replica en PH-DRI Fokker DR.I Replica
PH-LVA Fokker D.VII Replica en PH-DRI Fokker DR.I Replica
PH-LVA Fokker D.VII Replica en PH-DRI Fokker DR.I Replica

Bij de buren

Niet alle toestellen staan gestald in de museumhangaar. Er vinden ook een drietal toestellen onderdak bij de buren, Wings over Holland. Twee van de toestellen daar staan werkelijk helemaal achteraan in de hangaar geparkeerd. Maar niets was te gek voor de behulpzame vrijwilligers, alles werd naar buiten gereden zodat ook die twee pareltjes letterlijk en figuurlijk in het zonnetje werden gezet.

Overzicht van de kisten uit de collectie

Nord 1101 Noralpha

Een van deze kisten bij Wings over Holland was jaren niet buiten geweest. De Nord 1101 Noralpha.

(PH-NRD) Nord 1101 Noralpha

Deze imposante vierzitter moet ooit de PH-NRD worden. Dit toestel, gebaseerd op de Messerschmitt Me 208, ziet er schitterend uit.

(PH-NRD) Nord 1101 Noralpha
(PH-NRD) Nord 1101 Noralpha

Het toestel is compleet en eigenlijk ready to fly. Het is een technisch complex toestel met elektrische, hydraulische, pneumatische en mechanische systemen. Een techneut die deze kist kan onderhouden moet een super-all-rounder zijn! Een blik onder de motorbeplating toont hoe vol de neus zit met techniek. Daar past geen broodtrommel meer bij!

Omdat die kisten bij Wings over Holland daar al lang staan, zaten ze onder een dikke laag stof. Zo wilde men niet dat ze op de foto gingen, dus werden die toestellen ook nog even aan een poetsbeurt onderworpen, zodat ze met hun beste beentje voor konden komen.

PH-LUS Luscombe 8A

Kroonjuweel

Rond het middaguur verscheen ook het kroonjuweel van de stichting ten tonele, de North American P-51D Mustang “Trusty Rusty”. Deze imposante warbird werd in het midden voor de hangaar geparkeerd als centraal pronkstuk.

PH-JAT North American P-51D Mustang kwam prominent in het midden te staan

In totaal kwamen er een twaalftal toestellen naar buiten. De kisten die op liften aan het plafond hingen werden niet naar buiten gehaald, dat zou te veel werk zijn voor een dag. Maar met de toestellen die wel naar buiten kwamen werd aan de wens van veel aanwezige fotografen al meer dan verwacht voldaan.

Binnen

En de toestellen die binnen bleven? Die konden nu veel beter dan normaal binnen gefotografeerd worden, omdat er nu meer ruimte was om een goede positie voor een plaatje te kiezen.

N102JW Stampe Vertongen SV-4B
N1915K Sopwith Pup Replica

Verrasingen

Tegen 14:00u liep de fotodag zo’n beetje ten einde. Maar Stichting Vroege Vogels had nog twee verrassingen in petto. Allereerst werd er nog een vlucht gemaakt met “Trusty Rusty”. In de handen van de vaste piloot Arie Bogaerds jr. werd even ten westen van het veld een kleine vliegdemo gegeven. Imposant om deze prachtkist door de lucht te zien dartelen en vooral ook te horen!

Arie Bogaerds Jr.

Na de landing parkeerde Arie de kist weer voor de hangaar. Nadat de motor uitging was het muisstil… De aanwezige bezoekers waren allen onder de indruk en kennelijk toch even sprakeloos!

Iedereen maakt zijn plaatjes van de Mustang bij terugkomst

Een andere verrassing die men in petto had betrof de Nieuport 28 replica. In de ochtend had men nog gauw de lichtblauwe cowling teruggeplaatst op het kistje. Ook deze kist is eigenlijk ready to fly.

PH-NIE Nieuport 28 C.1 Replica

En om te tonen dat er wel degelijk leven in het kistje zat klom Jan Willem Honders in de Nieuport en startte hij de motor. Die sloeg eerste gelegenheid aan en liep als een naaimachientje.

PH-NIE Nieuport 28 C.1 Replica wordt gestart

Vervolgens werd kort heen en weer getaxied zodat de fotografen ook van dit toestel een paar mooie actiefoto’s konden maken.

PH-NIE Nieuport 28 C.1 Replica
PH-NIE Nieuport 28 C.1 Replica tijdens het taxiën

Opruimen

Hierna waren de fotografen klaar en keerden zij allen huiswaarts. Voor de vrijwilligers stond er nog een pittig klusje te wachten, alle kisten weer terug in de hangaar plaatsen en wel op zo’n manier dat de deuren ook nog weer dicht konden! Opvallend snel werd deze puzzel – waar enig ruimtelijk inzicht bij nodig is – opgelost en kon men ook even uitrusten.

PH-DRI Fokker DR.I Replica wordt naar binnen gereden

Topdag!

Zowel fotografen als de aanwezige Vroege Vogelaars kijken terug op een erg geslaagde dag. De roep om herhaling werd dan ook meerdere keren gehoord.

Groepsfoto van de deelnemende fotografen

Misschien een idee om, als in het komende voorjaar de gele paardenbloemen in het veld bloeien, de toestellen nog weer eens naar buiten te halen? Meteen een mooi moment voor de voorjaarsschoonmaak in de hangaar! 😉

N724V Brewster Fleet 7

En voor wie niet zo lang kan wachten, de collectie is iedere zaterdag te bezichtigen. Locatie; Emoeweg 20, Lelystad Airport. Toegang € 5,-.

4 gedachten over “Unieke fotodag bij Stichting Vroege Vogels op Lelystad Airport

Geef een reactie