Helikopters

Traumahelikopter kan het dak op

PH-MMT Eurocopter EC135 P2+ bij het UMCG

Groningen, 5 oktober 2018 – Boven op het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) is een helikopter-landplaats voorzien. Deze wordt regelmatig aangedaan door Lifeliner4, de traumahelikopter van ANWB Medical Air Assistance.

PH-MMT Eurocopter EC135 P2+

Lifeliner4 heeft een vast onderkomen op Groningen Airport Eelde, even ten zuiden van Groningen. Gedurende 15 jaar stond de traumahelikopter gestationeerd boven op het UMCG. Eind oktober 2016 werd de standplaats verplaatst.

UMCG in Groningen
Radar op het dak van het UMCG

Deze nieuwe locatie is op 4 minuten vliegtijd zuidelijker gelegen, wat inzet in bijvoorbeeld Overijssel beter mogelijk maakt. Zo is een betere landelijke dekking door de vier traumahelikopter in Nederland ontstaan. Op Groningen Airport Eelde heeft men ook de mogelijkheid om trauma-artsen met een auto te vervoeren.

PH-MMT Eurocopter EC135 P2+ op zijn nieuwe locatie op Groningen Airport Eelde (mei 2017)

Boven op het UMCG is naast een helikopterplatform ook nog een hangaar beschikbaar. Daar vond voorheen de helikopter na vliegtijd een onderkomen. Ook is er brandweer voorzien om calamiteiten bij start en landingen te lijf te kunnen gaan.

In de gele hangaar vond voorheen de helikopter onderdak
Brandweer staat stand-by tijdens de start en landing van de helikopters

De meest Noordelijke traumahelikopter is eigenlijk altijd de PH-MMT. Dit is een Eurocopter EC-135 P2+ uit 2009. De registratie MMT staat in dit geval voor Mobiel Medisch Team.
Deze heli heeft op de romp stickers van het UMCG, ANWB en ADAC staan. Worden de overige drie toestellen nog wel een gewisseld met elkaar, de PH-MMT is eigenlijk altijd in Groningen te vinden.

PH-MMT Eurocopter EC135 P2+

In de staart is de Europese vlag aangebracht. Daarmee wordt de internationale inzet aangeduid, dit toestel waakt namelijk ook over een deel van Noordwest Duitsland.

PH-MMT Eurocopter EC135 P2+

Naast de traumahelikopter landen op het UMCG ook nog wel eens de Waddenheli’s. Dit zijn iets grotere Airbus Helicopter H-145’s. Deze verzorgen het patiëntenvervoer vanaf de Waddeneilanden. Soms worden de Nederlandse helikopters afgewisseld door een Duitse heli, al naargelang de situatie die zich voordoet.

PH-MMT Eurocopter EC135 P2+

Op vrijdag 5 oktober 2018 konden we vanuit het naastgelegen NH-Hotel op de helispot kijken. Op de 9e verdieping was op ooghoogte te zien hoe de PH-MMT landde na een inzet en even later weer vertrok richting de thuisbasis op Groningen Airport Eelde.

Geef een reactie