AirlinersWrecks & Relics

Airbus A300 afgebrand in het Türk Yildizlari Parki in Konya (Turkije)

(TC-FLJ) Airbus A300B2K-3C

Konya, 19 juni 2015 / 8 november 2018 – In de Turkse stad Konya is in het Türk Yildizlari Parki (Turkish Stars Park) de Airbus A300 die daar stond afgebrand. Dit park, vlak bij de vliegbasis Konya, is in 2015 aangelegd en werd op 16 april 2016 geopend. In het park zijn wandel- en sportgelegenheden, een amfitheater, speeltuinen, klimmuur, picknickplaatsen, een museum en parkeergelegenheid voor 1.200 auto’s.

Türk Yildizlari Parki (Turkish Stars Park)

Het park is het eerste luchtvaartthemapark in Turkije. De nabijgelegen militaire basis Konya huisvest het Turkse demoteam The Turkish Stars. Vandaar dat zij het hoofdthema vormen van dit park.

Türk Yildizlari Parki (Turkish Stars Park)

De Airbus die hier stond was de ex TC-FLJ en was een Airbus A300B2K-3C. Het constructienummer van dit toestel was 082. Deze kist is in oktober 1980 begonnen met vliegen als JA8464 bij het Japanse TOA Domestic. Tussen april 1988 en april 2004 heeft het gevlogen voor Japan Air Systems. Daarna is het in Turkije gebruikt door Fly Air. In mei 2006 werd het toestel afgedankt en kwam het stored te staan op Istanbul. Daarna heeft men het naar Konya getransporteerd en vervolgens is het in 2015 daar weer opgebouwd.

(TC-FLJ) Airbus A300B2K-3C

In 2015 waren we in de buurt en konden zien hoe het park toen nog in aanbouw was. De Airbus stond al op zijn plek, net als twee NF-5A Freedom Fighters in de kleuren van The Turkish Stars.
De Airbus was in 2015 geheel wit. Later is hier nog een rood kleurenschema op aangebracht. De motoren ontbraken bij dit toestel. Die waren vervangen door een paar kleine nep-motoren.

(TC-FLJ) Airbus A300B2K-3C met zijn kleine nep-motoren

Deze twee NF-5A Freedom Fighters zijn overigens nog oude toestellen die bij de Koninklijke Luchtmacht hebben gevlogen als K-3013 en K-3016. In respectievelijk 1988 en 1990 zijn deze kisten naar Turkije verkocht. Nu slijten ze hun laatste dagen op een paal in een vijver bij Konya.

16 Northrop NF-5A Freedom Fighter Turkish Stars
13 Northrop NF-5A Freedom Fighter Turkish Stars

In de nacht van 8 op 9 november 2018 is de Airbus in dit park geheel uitgebrand. Het toestel was in gebruik als restaurant. Van dit toestel is weinig bruikbaars meer over. De NF-5A’s stonden vermoedelijk ver genoeg van de Airbus af en zullen dit warme avontuur wel overleefd hebben…

Türk Yildizlari Parki (Turkish Stars Park)

Hieronder een (Turks) YouTube-flimpje van KONTV van de brand in de Airbus A300.

Geef een reactie