SportvliegtuigenWrecks & Relics

De levensloop van de PH-TBT Socata TB-9 Tampico

PH-TBT Socata TB-9 Tampico (Hilversum 1987)

Baarlo, 29 september 2018 – De PH-TBT is een Socata TB-9 Tampico met constructienummer 56. Toen het op 30 maart 1980 in Nederland arriveerde was het een van de eerst toestellen van dit type in Nederland. Het kwam op naam te staan van Aviation Française, de importeur van Socata in Nederland.
De eerste jaren sleet het toestel op Vliegveld Hilversum. Daar is ook de foto hierboven gemaakt in 1987. Leuk detail nog, op de staart van de PH-TBT prijkte in die tijd een oude sticker I ♥ Vliegveld Hilversum. Een sticker ter promotie van het veld die in die tijd erg populair was, vooral op Vliegveld Hilversum zelf… 😉
In de jaren ’90 verhuisde het toestel naar Rotterdam – The Hague. Het toestel had diverse eigenaren met als laatste vanaf 1999 Kroonduif Air B.V. uit Rotterdam. In oktober 2006 verviel het Bewijs van Luchtwaardigheid van het toestel en het werd uiteindelijk begin januari 2008 uitgeschreven uit het Nederlandse luchtvaartregister.
De PH-TBT was afgeleverd in een oranje standaard fabrieks-kleurenschema uit de jaren ’80. Later is het omgespoten in een ander kleurenschema. Nog steeds oranje maar dan een modernere uitvoering van de huiskleuren van de Socata TB-9/TB-10/TB-20 modellen.
In april 2008 verhuisde de PH-TBT per dieplader van Rotterdam – The Hague Airport naar het Vaktechnisch Opleidingscentrum VTOC Fokker in Oude Meer (Schiphol-Oost). Daar werd het gebruikt als lesmateriaal voor het opleiden van vliegtuigmonteurs.
De school verhuisde op 20 april 2011 naar een nieuwe locatie in Aalsmeer. Dit waren de voormalige TV-studio’s van Endemol.
Helaas ging het VTOC Fokker op 31 mei 2017 failliet en de aanwezige vliegtuigen moesten verdwijnen. Een aantal militaire toestellen – die in bruikleen waren werden -?? door defensie opgehaald. De overgebleven toestellen werden door de curator geveild. Daaronder de PH-TBT.
Winnaar van de veiling werd vliegtuig handelaar/verzamelaar Piet Smedts uit het Limburgse Baarlo. Op 7 september 2017 haalde hij zijn nieuwe aanwinst op en bracht het naar zijn bedrijfslocatie van PS Aero.

PH-TBT Socata TB-9 Tampico (Baarlo, 2018)

In Baarlo werd de PH-TBT weer opgebouwd. Daar troffen we het op 29 september 2018 in een blakende staat. Het toestel ziet er compleet uit. Zoals alle toestellen bij PS Aero is ook deze TB-9 Tampico te koop. Wellicht duikt het in de toekomst nog weer ergens anders op als blikvanger.

2 gedachten over “De levensloop van de PH-TBT Socata TB-9 Tampico

Geef een reactie