MuseumWarbirds

N4132A North American P-51D Mustang “Pecos Bill” crasht in de VS

N4132A North American P-51D Mustang

Fredericksburg (TX), 17 november 2018 – Droevig nieuws uit de VS. Zaterdag 17 november 2018 is in de middag de North American P-51D Mustang genaamd Pecos Bill verongelukt. Daarbij zijn de twee inzittenden om het leven gekomen.
Het toestel stortte neer op een parkeerplaats bij een appartementencomplex in Fredericksburg (Texas). Op de grond raakte niemand gewond.
De Mustang had even hiervoor een fly-by gemaakt bij het evenement November WWII Pacific Combat Program boven het National Museum of the Pacific War in Fredericksburg. Het was op de weg terug naar de luchthaven. Ooggetuigen hebben de motor horen sputteren voordat het toestel neerstortte.
De Mustang werd gevlogen door zijn vaste piloot Cowden Ward Jr. Zijn passagier was een veteraan uit de Tweede Wereldoorlog die op een Boeing B-17 heeft gevlogen. Cowden Ward Jr. verzorgde door het hele land vluchten in deze Mustang voor veteranen.
De Mustang uit 1944 (c/n 122-40985) stond op naam van Pea Hochso LLC, Burnet (Texas), waarvan Cowden Ward Jr. de eigenaar was. Deze Mustang heeft gevlogen bij de United States Army Air Force als 44-74445. Van 1950 tot 1956 heeft het voor de Canadese luchtmacht gevlogen als 9594. Daarna is deze warbird in het civiele circuit terecht gekomen als N4132A.
Naar de oorzaak van dit noodlottige ongeval wordt onderzoek gedaan door de National Transportation Safety Board (NTSB) en de Federal Aviation Administration (FAA).
Pecos Bill zijn we in het verleden een aantal keren tegengekomen op de jaarlijkse EAA AirVenture op Oshkosh (Wisconsin). Daar zijn ook de foto’s van deze kist gemaakt.

Geef een reactie