AirShowMilitair

Luchtmacht Bahrein ontvangt eerste Lockheed Martin C-130J Hercules

702 Lockheed Martin C-130J Hercules Royal Bahraini Air Force

Sakhir Air Base (Bahrein), 17 november 2018 – Tijdens de Bahrain International Air Show 2018 presenteerde de luchtmacht van Bahrein vol trots hun eerste Lockheed Martin C-130J Hercules. Het toestel was overgedragen van de vorige eigenaar, de Britse Royal Air Force, naar dit kleine Golf-staatje.

702 Lockheed Martin C-130J Hercules Royal Bahraini Air Force

In Engeland heeft men tien (korte) C-130J-30’s buiten dienst gesteld. Twee daarvan, de ZH880 (c/n 382-5478) en ZH886 (c/n 382-5484) zijn door de luchtmacht van Bahrein aangeschaft. Een deal waar rond de GBP 30 mln. mee gemoeid is.

702 Lockheed Martin C-130J Hercules Royal Bahraini Air Force

In Bahrein zullen de toestellen respectievelijk 701 en 702 geregistreerd worden. De 702 is nu afgeleverd. Daarmee heeft dit toestel na 19 dienstjaren in het warme Bahrein een nieuwe broodheer gevonden.

702 Lockheed Martin C-130J Hercules Royal Bahraini Air Force

Beide toestellen zijn bijna twee jaar lang in Engeland door Marshall Aerospace in Cambridge onder handen genomen en opnieuw gespoten voor aflevering. Daarbij zijn een aantal kleine modificaties op wens van de nieuwe eigenaar aangebracht. Ook is de binnenzijde van het toestel vernieuwd.

De binnenkant van de Hercules ziet er uit als nieuw

Het kleurenschema is apart te noemen, de staart en de neus zijn grijs-beige. De romp is grijs met een aantal donkere vlakken aan de onderzijde en zijkant. Het lijkt er een beetje op dat de donkere stukken nieuw plaatwerk is.

Hier is goed het kleurverschil te zien tussen de neus en de twee tinten grijs op de romp.

De 702 stond op de static-show tijdens de Bahrain International Air Show. Op de eerste dag werd het in het bijzijn van Britse militairen overgedragen.

702 Lockheed Martin C-130J Hercules Royal Bahraini Air Force op de static-show

Aan het einde van de showdagen, op zaterdag 17 november, vertrok de Hercules naar zijn (vermoedelijke) thuisbasis Isa Air Base op Bahrein. Het vertrek vanaf Sakhir Air Base, waar de Bahrain International Air Show werd gehouden, verliep niet geheel vlekkeloos. Na aanvankelijk te zijn uitgetaxied keerde de Herc terug naar het platform vanwege een technisch probleem. Dat was redelijk snel verholpen zodat het toestel alsnog met enige vertraging kon vertrekken.

702 Lockheed Martin C-130J Hercules Royal Bahraini Air Force in take-off

De levering van de Herculessen aan Bahrein had nog wel wat voeten in de aarde. De Britse regering had eerder twijfels of het wel verstandig was deze toestellen aan Bahrein te leveren. Er zouden namelijk (onwenselijke) zaken mee getransporteerd kunnen worden, anders dan de jachttrofeeën van Sheikh Hamad bin Isa Al Khalifa, koning van Bahrein en fervent jachtliefhebber. Bahrein neemt namelijk ook actief deel als coalitiepartner van Saoudi Arabië in hun strijd tegen de Houthi rebellen in Jemen. Daarbij zijn mensenrechten geschonden. Uiteindelijk is men toch over de bezwaren heen gestapt en zo kon het eerste toestel tijdens de Bahrain International Air Show gepresenteerd worden.

3 gedachten over “Luchtmacht Bahrein ontvangt eerste Lockheed Martin C-130J Hercules

 1. Leuke taalfout: een vervende sjeik. Kunstenaar, of huisschilder? Je bedoelt natuurlijk: een fervent jachtliefhebber. Fervent staat voor vurig, of fanatiek.
  Overigens blijf ik met volle teugen genieten van je foto’s.
  Groeten, Frans.

  1. Hallo Frans,

   Dank voor het melden! Heb het inmiddels aangepast. Leuk dat je een fervent fan van de site bent! 😉
   Groet,
   Berend Jan Floor

 2. Hoi,

  De donkere vlakken zijn waarschijnlijk delen met speciale coating tegen steenslag etc bij opereren op gravelbanen etc. Dit hebben de Engelse en Nederlands Herc’n ook. Bij deze kisten valt het wel op dat de coating ook is aangebracht op de romp ten hoogte van de propellors.

  Marcel

Geef een reactie