AlgemeenBizjets

Striplegende Stan Lee van Marvel Comics overleden

Stan Lee (1922 – 2018)

Hollywood, 12 november 2018 – Op maandag 12 oktober 2018 is in Hollywood de striplegende Stan Lee op 95-jarige leeftijd overleden. Stan Lee is wereldberoemd geworden door zijn vele superhelden die in zijn stripalbums een rol speelden. Onder de naam Marvel Comics verschenen zo gedurende 60 jaar stripboeken van onder andere Spider-Man, the X-Men, Iron Man, Thor, The Hulk, The Fantastic Four, Black Panther, Daredevil, Doctor Strange, en Ant-Man. In totaal heeft hij zo’n 600 (!) superhelden/stripfiguren bedacht.
Veel van deze striphelden hebben niet alleen op papier maar ook in Hollywoodfilms een hoofdrol gespeeld. Zijn creaties leverden flinke kaskrakers op. De films en DVD’s vinden hun aftrek over de hele wereld. Leuk feitje daarbij is dat in al die Hollywoordfilms Stan Lee een kleine bescheiden bijrol heeft gehad. Hierdoor heeft Stan Lee in meer speelfilms gespeeld dan menig beroemd Hollywoodacteur!

Stan Lee Foundation

Al zijn creaties hebben Stan Lee een gefortuneerd man gemaakt. In 2009 startte hij daarom zijn Stan Lee Foundation. Een liefdadigheidsorganisatie die zich inzet voor de toegankelijkheid tot kunst, literatuur en opleidingen door heel de VS. In dat kader bezocht Stan Lee de Experimental Aircraft Association (EAA) AirVenture op Oshkosh (WI) eind juli 2017.

Stan Lee arriveert in juli 2017 op Oshkosh met de N626LA Cessna 680A Citation Latitude

In een fabrieksdemonstrator van de Cessna 680A Citation Latitude werd hij naar Oshkosh gevlogen. Voor de gelegenheid was zijn handtekening op de neus van deze bizjet gezet.

Op de Citation stond voor de gelegenheid de handtekening van Stan Lee

In zijn kielzog nam Lee een aantal van zijn superhelden mee naar Oshkosh die tot leven waren gekomen. In golfkarretjes reed men de filghtline af zodat het publiek hun erkenning voor deze man en zijn superhelden kon tonen. Naast het paraderen in golfkarretjes kon men ook strips laten signeren en Stan Lee de hand schudden. Dit was overigens het eerste publieke optreden van de man na het overlijden van zijn vrouw twee weken hiervoor.

Stan Lee langs de flightline op Oshkosh, zwaaiend naar zijn fans
Iron Man van Stan Lee
Spider-Man van Stan Lee

Natuurlijk kwam Stan Lee niet alleen naar Oshkosh om zich te laten bejubelen. In zijn achterzak had hij een toezegging voor een partnerschap van zijn foundation met het Young Eagles programma van de EAA.

Spider-Man
Aviore, de stripheld van de EAA Young Eagles (© EAA)

Het Young Eagles programma bestond in 2017 maar liefst 25 jaar. In die tijd heeft de EAA meer dan 2 miljoen kinderen tussen 8 en 17 jaar kosteloos in contact gebracht met de luchtvaart. Veel jonge Amerikaanse piloten zijn op deze manier met het luchtvaartvirus besmet geraakt.

Aviore

Ook schonk Lee de EAA Young Eagles hun eigen superheld; Aviore. Welke superkrachten hij allemaal bezit is nog niet duidelijk. Lee zei daarover: “The point is, whatever comes up, he’ll handle it. If he doesn’t, we’ll hire a new one.”
Inmiddels is er in het maandblad van de EAA – SportAviation – een eerste uitgave van een stripboekje van Aviore verschenen.

Afscheid

Stan Lee is op zijn verzoek in besloten kring begraven. Voor zijn fans zal later nog een officiële herdenkingsbijeenkomst worden georganiseerd.

Geef een reactie