MilitairMuseumWrecks & Relics

111 Douglas C-47 Skytrain van Jordaanse luchtmacht in museum Hermeskeil (D)

111 Douglas C-47A Skytrain (DC-3 Dakota) Royal Jordanian Air Force

Hermeskeil, 26 oktober 2016 – De Flugausstellung in het Duitse Hermeskeil herbergt een aantal zeer interessante vliegtuigen. Dit maakt een bezoekje aan deze grootste Europese privécollectie vliegtuigen in de Eifel meer dan waard.
Vandaag zoomen we in op de Douglas DC-3 Dakota in dit museum. In feite is het een Douglas C-47A Skytrain, de militaire variant van dit markante vliegtuig. In 1942 verliet dit toestel de fabriek en werd aan de United States Army Air Force (USAAF) geleverd. Het droeg de registratie 42-100997 met constructienummer 19460.

111 Douglas C-47A Skytrain (DC-3 Dakota) Royal Jordanian Air Force

Meest roemruchte optreden van deze Skytrain in militaire dienst was zijn deelname aan D-Day. Na de Tweede Wereldoorlog is deze C-47 nog gebruikt in de VS. Uiteindelijk belandde het goed geconserveerd op het vliegtuigkerkhof van Davis-Monthan in Arizona.
Vervolgens werd het toetel in 1964 weer uit de mottenballen gehaald en werd het gereed gemaakt om afgeleverd te worden naar de Koninklijke luchtmacht van Jordanië. Onder het militaire ondersteuningsprogramma van de VS voor Jordanië ontving men vier C-47’s.

111 Douglas C-47A Skytrain is een van de vier geleverde C-47’s

De nieuwe Jordaanse registratie van de C-47A werd 111. Het is niet helemaal bekend hoe lang dit toestel in Jordanië heeft gevlogen. Er zijn ook maar twee van de vier registraties bekend van de C-47 die aan Jordanië geleverd zijn; de 111 en 112. En alleen van de 111 is het constructienummer bekend. De toestellen zijn uiteindelijk vervangen door de Lockheed C-130 Hercules en de CASA 212.
De Skytrain dook in elk geval in 1975 op in het Amerikaanse civiele luchtvaartregister als N62443. Het is na afloop van zijn Jordaanse avontuur teruggegeven aan de VS en is uiteindelijk in Jordanië geveild. Kort daarop werd het civiel geregistreerd en kwam het op naam van J.V. Masinin het Duitse Rodenkierchen. Het werd met pijn en moeite overgevlogen naar Duitsland. Daarna is het naar het museum in Hermeskeil gegaan alwaar het sinds 1981 ten toon gesteld staat.

Weinig comfort in deze C-47A

In het museum is het toestel ook van binnen te bekijken. Het is erg basic uitgevoerd met oncomfortabele zittingen langs de zijkant.

De binnenkant van de 111 Douglas C-47A Skytrain is nog origineel en ziet er Spartaans uit

De buitenkant is nog zoals het in Jordanië heeft gevlogen. Ook staat de oude registratie 111 er in het Arabisch op.

De registratie 111 staat er in het Arabisch op

Aan de binnenzijde van het toestel is nog een wijze belofte te vinden. Eentje waar deze Douglas C-47A Skytrain zich na ruim 75 jaar nog steeds houdt…

Belofte aan de binnenkant van de 111 Douglas C-47A Skytrain (DC-3 Dakota) Royal Jordanian Air Force

Geef een reactie