HelikoptersMilitairMuseum

Wilde kat getemd in de Arizona desert

XZ722 Westland Lynx HMA.8 Royal Navy

Tucon (AZ), 11 maart 2018 – In het Pima Air & Space Museum bij Tucson (Arizona) staat sinds begin 2018 een afgedankte Westland Lynx van de Royal Navy, de Britse Marine. De Lynx is de XZ722 en is van het type HMA.8. Het is daarmee een marine-aanvalshelikopter, onder andere bedoeld om duikboten en schepen aan te vallen.
Op 23 juni 1980 vloog deze heli voor het eerst en werd kort daarop (8 juli 1980) afgeleverd – toen nog – als Lynx HAS.2 aan de Royal Navy. In 1998 is de Lynx voorzien van een forse upgrade en kreeg toen de aanduiding HMA.8 mee. Het constructienummer van dit toestel is 177.
In 1982 kon de XZ722 aan de slag waar het voor gemaakt is. Gestationeerd op een Brits Marineschip nam het deel aan de gevechtshandelingen om de Falklandeilanden op Argentinië te heroveren. De XZ722 overleefde dit verre avontuur, drie andere Lynxen gingen mee ten onder met de schepen waar zij op gestationeerd waren.
Maar de Falklands bleef niet het enige strijdtoneel waar deze Lynx kon dienen. Ook tijdens de Tweede Golfoorlog in 2003 is de helikopter operationeel ingezet.
Na de Golfoorlog bleef deze Lynx in de schijnwerpers staan. Het is namelijk een tijdlang gebruikt voor het demoteam “The Black Cats” van de Royal Navy. In dat team vloog men met twee Westland Lynx HMA.8 toestellen in formatie. Onder andere tijdens de Luchtmachtdagen op Leeuwarden op 16 september 2011 was de XZ722 hier te zien (samen met de XZ692). Beide helikopters waren toen voorzien van een fraai kleurenschema.

XZ722/645 (links of Lynx… 😉 op de foto met de XZ692/641 als team “The Wild Cats” (Leeuwarden, 16 september 2011)

In het voorjaar van 2017 is de Lynx HMA.8 bij de Britten uitgefaseerd. In totaal zijn er 4 prototype voor de Royal Navy gebouwd en vervolgens 91 productietoestellen. Deze hebben 41 jaar lang –  van 1976 tot en met maart 2017 – dienstgedaan. Hierna is het toestel opgevolgd door de AgustaWestland AW159 Wildcat. Dit is in feite een doorontwikkelde versie van de Westland Lynx.
De XZ722 is na de uitfasering naar de VS verscheept en is begin 2018 gereed gemaakt om ten toon gesteld te worden in het Pima Air & Space Museum. Sinds het daar staat is deze wilde kat getemd. Voor altijd.

Geef een reactie