HelikoptersMilitair

360815 PZL W-3WARM Anakonda, reddingshelikopter van de Poolse Marine

360815 PZL-Swidnik W-3WARM Anakonda – Polish Navy

Nordholz, 20 mei 2017 – In de Poolse fabriek PZL-Swidnik zijn voor de Poolse marine een achttal reddingshelikopters gebouwd, afgeleid van de PZL W-3 Sokol. In totaal heeft men 5 PZL-Swidnik W-3RM SAR-heli’s gebouwd en 3 PZL-Swidnick W-3WARM versies. Deze versies hebben als bijnaam Anakonda meegekregen. Hiervan zijn nog 6 of 7 exemplaren operationeel. Deze SAR helikopters horen thuis bij 43.BLotM en zijn gestationeerd bij Gdynia, een havenstad bij Gdansk.

360815 PZL-Swidnik W-3WARM Anakonda – Polish Navy

Het verschil tussen de W-3RM en W-3WARM versie is dat de laatste voldoet aan de FAR-29 certificatie (FAR = Federal Aviation Regulations) Dit is een standaardrichtlijn op gebied van luchtwaardigheid van transporthelikopters.

360815 PZL-Swidnik W-3WARM Anakonda – Polish Navy

In mei 2017 werd op de Duitse marinebasis Nordholz een internationale SAR-meeting gehouden. Het aldaar gestationeerde Marinefliegergeschwader 5 vervulde hierbij de functie van gastheer. Diverse militaire reddingsteams uit Europa en de VS deden hieraan mee. Van 18 tot en met 22 mei werd samen geoefend in diverse nagebootste situaties waarbij redding vanuit de lucht noodzakelijk is.
Tijdens de meeting was er in het weekend gelegenheid om de aanwezige toestellen van dichtbij te fotograferen. Een kans die we ons natuurlijk niet lieten ontgaan!

360815 PZL-Swidnik W-3WARM Anakonda – Polish Navy

Vanuit Polen arriveerde de een PZL Swidnik PZL-3WARM met de registratie 360815. Deze heli is gebouwd in 1999. Het is getooid in een rood-wit kleurenschema met Engelse titels “Polish Navy” aan de linkerkant en “Marynarka Wojenna RP” aan de rechterkant. Vrij vertaald staat er “oorlogs marine”. RP staat voor Rzeczypospolitej Polskiej (Republiek Polen).

360815 PZL-Swidnik W-3WARM Anakonda – Polish Navy

Op de romp staat groot 0815. Dit zijn uiteraard de laatste 4 cijfers van de registratie. Deze is voluit terug te vinden in het klein op de staartboom. Dit is tevens het constructienummer.

Op de staart is de volledige registratie (ook het constructienummer) te zien

De SAR-heli is goed op haar taak voorbereid. Er is een haak onder de romp voor het tillen van een lading en er is een winch aan de linkerzijkant. Daarmee kan een brancard op- en neer getakeld worden. Voor communicatiedoeleinden is een megafoon onder de romp aanwezig.

360815 PZL-Swidnik W-3WARM Anakonda – Polish Navy

Mocht er onverhoopt iets misgaan en moet de helikopter op het water landen, dan zijn er opblaasbare drijvers aan de romp gemonteerd. Deze kunnen in geval van nood snel opgeblazen worden zodat het toestel op het water blijft drijven.

In de blauwe pakken zitten de opblaasbare drijvers. Let ook op de megafoon!

Geef een reactie