AirlinersBizjets

Servische Cessna 525 CitationJet 1 met winglets op Maastricht Aachen Airport

YU-SCJ Cessna 525 CitationJet 1

Maastricht Aachen Airport, 8 februari 2019 – Op doorreis door het Limburgse land vandaag een koste stop gemaakt op Maastricht Aachen Airport. Leukste bezoeker was de YU-SCJ. Dit is een Cessna 525 CitationJet 1 uit 1996 (c/n 525-0143). Deze compacte bizjet arriveerde vanuit Nice en vertrok al weer snel richting het Belgische Kortrijk-Wevelgem. De YU-SCJ hoort thuis in de vloot van het luchttaxibedrijf Prince Aviation uit het Servische Belgrado.
Opmerkelijk aan dit kistje zijn de winglets. Deze horen niet standaard op de Cessna 525 CitiaionJet, maar zijn eind november 2018 gemonteerd. De winglets worden geleverd door het Amerikaanse bedrijf Tamarack Aerospace Group, Inc. Zij hebben een STC (Supplemental Type Certificate) voor deze modificatie. Daarbij mogen ze zowel in de VS als in Europa CitationJets van het type 525, 525A en 525B voorzien van zogenaamde actieve winglets. Daarbij wordt de vleugel iets verlengd en wordt een winglet toegepast. Het draagvermogen neemt op deze manier toe en kracht van de vortex (luchtwerveling) aan de vleugeltips neemt hierbij af. Dit scheelt weer brandstof.
Uit een van de hangaars aan de oostzijde werd de EI-EKY naar buiten het C-paltorm op gereden. Dit is een Boeing 737-8AS van Ryanair, een van de 438 die men van dit type in de vloot heeft. De Boeing werd richting de passagiersterminal gesleept om vermoedelijk weer op een lijndienst ingezet te gaan worden.

EI-EKY Boeing 737-8AS Ryanair

Op het D-platform stond nog de VP-BCI Boeing 747-467F van Sky Gates Airlines. Deze vrachtjumbo is regelmatig in het zuiden van ons land te vinden.

VP-BCI Boeing 747-467F Sky Gates Airlines

Geef een reactie