Postzegels

PostNL geeft zegels uit over de Nederlandse luchtvaartgeschiedenis

Het postzegelvel met de drie Nederlanse luchtvaartpostzegels

Haarlem, 11 maart 2019 – Postzegels met vliegtuigen d’r op! Daar wordt een brief of kaartje alleen maar leuker van! Op 11 maart 2019 heeft PostNL een velletje van 3 zegels uitgebracht met als thema ‘100 jaar vliegt voorbij’. Dit jaar bestaat de KLM 100 jaar en ook het NLR (Nationaal Lucht- en Ruimtevaartcentrum) viert haar eeuwfeest. De vliegtuigbouwer Fokker speelde in de Nederlandse luchtvaart een belangrijke rol en vestigde zich met haar fabrieken in 1919 in Nederland.

Allemaal 100 jaar geleden (1919) in Nederland gestart; KLM, NLR en Fokker

In 2019 is het 100 jaar geleden dat de Koninklijke Luchtvaart Maatschappij werd opgericht. Nu, 100 jaar later, vliegt de KLM nog steeds en het is daarmee de oudste luchtvaartonderneming ter wereld die tevens nog zijn oorspronkelijke naam draagt. Reden voor een postzegelfeestje!

De door Fokker nagebouwde H-NABC Fokker F.II in het Aviodrome

Ook het NLR bestaat in 2019 maar liefst 100 jaar. Zij worden eveneens in deze serie luchtvaartzegels betrokken. De Cessna 550 Citation II PH-LAB, het testvliegtuig van het NLR, is terug te vinden op een van de zegels.

PH-LAB Cessna 550 Citation II van het NLR

Uitvoering

Over de postzegels is vaag het silhouet te zien van een vliegtuigraam. Dit geeft een extra effect aan de afbeeldingen, alsof je naast de toestellen meevliegt in een vliegtuig. Op de enveloppe van de eerste dag uitgifte zijn de zegels voorzien van een poststempel ook weer in de vorm van een vliegtuigraam.

Enveloppe van eerste dag van uitgifte

Er staan in totaal 11 vliegtuigen op de zegels. Dit zijn allen vliegtuigen die een belangrijke rol spelen of speelden voor de KLM, Fokker en het NLR:

 • Fokker F.II (KLM H-NABC),
 • Fokker F.XII (KLM PH-AII Ibis),
 • Douglas DC-2 (KLM PH-AJU Uiver),
 • Fokker F.XXII (KLM PH-AJP Papegaai),
 • Fokker F27 Friendship (KLM PH-SAD),
 • Fokker 50 (KLM Cityhopper PH-LXR),
 • Cessna 550 Citation II (NLR PH-LAB),
 • Fokker 70 (KLM Cityhopper PH-KZU),
 • Boeing 787-10 (KLM),
 • Fokker 130NG,
 • NLR Hybrid Electric Plane (concept).

Rechts op de zegels is nog de vleugel van een Boeing 737 te zien met het KLM-logo op de winglet.

De drie zegels aan elkaar

De drie zegels zijn eigenlijk het mooiste als ze aan elkaar zitten met het vel in tact. Dan zijn de toestellen in chronologische volgorde te zien. De Fokkers voeren hierbij de boventoon. Tot 2017 heeft de KLM onafgebroken Fokkers in de vloot gehad.

PH-LXR Fokker 50 KLM Cityhopper is afgebeeld op een van de postzegels

Opmerkelijke Fokker op het velletje is de Fokker (Rekkof) 130NG die op de rand staat. Dat type is nog niet van de grond en het is nog de vraag of dat ook wel gaat gebeuren. Oorspronkelijk zou dit toestel in 2013 al vliegen. Volgens de laatste planning zou dit nu 2020 moeten worden.
De Fokker 70 op de zegel is onmiskenbaar de PH-KZU. Dit toestel had aan het einde van zijn carrière de afbeelding van Anthony Fokker in de staart staan.

PH-KZU Fokker 70 van KLM Cityhopper met in zijn staart de afbeelding van Anthony Fokker

De verwachting is dat dit postzegelvel een collectorsitem gaat worden. Het is door de Haarlemse drukkerij Joh. Enschedé geproduceerd in een oplage van 108.000 vel. Naast de velletjes zijn ook eerste dag enveloppen uitgegeven en een speciaal mapje met de drie zegels (zonder rand). Via https://shop.postnl.nl zijn de zegels te bestellen, uiteraard zolang de voorraad strekt. Zorg dat u ze niet mist en fleur uw poststukken op met zo’n fraaie luchtvaartzegel!

NC39165 / PH-AJU Douglas DC-2-142

Geef een reactie