Sportvliegtuigen

De Limburgse Vleugels op Genk Zwartberg

Limburgse Vleugels

Genk Zwartberg, 28 maart 2019 – In Belgisch Limburg ligt het vliegveldje Genk Zwartberg. Dit is een veld in privé-eigendom. Dit veldje is in 1957 aangelegd bij de wijk Zwartberg die aan Genk grenst. Het heeft een verharde baan van 799 meter in de richting 03-21. Parallel hieraan ligt nog een grasbaan van 635 meter.

OO-KWS Reims/Cessna F152 landt op de verharde baan van 799 meter

Hoofdgebruiker van het veld is de vliegclub Limburgse Vleugels. Deze club bestaat dan ook al sinds de opening van het veld in 1957.

Mijnbouw

De naam Zwartberg is niet moeilijk te verklaren. Als overblijfselen van de mijnbouwperiode in deze regio (1910 – 1966) zijn er aan weerszijden van het veld twee enorme heuvels ontstaan is als afvalproduct van de steenkolenmijnbouw.

Afvalberg van de steenkolenmijn

Tijdens ons bezoek werden we uitgenodigd om de vloot van de Limburgse Vleugels te bekijken. Een aanbod waar we uiteraard geen nee tegen gezegd hebben.
De vloot staat in de helft van een grote nieuwe hangaar. Deze is nog maar drie jaar geleden opgeleverd. De hangaar staat op grond van de Limburgse Vleugels, maar is door investeerders gerealiseerd. De vliegclub heeft daarbij bedongen de helft van het complex te mogen gebruiken. In de andere helft van de hangaar staan onder andere de N14999 Lockheed 12A Electra Junior en de N1328B North American T-28B Trojan. Helaas was dit deel gesloten vandaag.

Vloot

De vloot van de Limburgse Vleugels bestaat uit drie Cessna 152’s (OO-KWS, OO-LVC, OO-LVJ), drie Cessna 172’s (OO-CIR, OO-LVA, OO-TRJ), een Mooney M20J (OO-LVT) en een Piper Pawnee (OO-LVI) om zwevers omhoog te slepen. Veel toestellen hebben LV in hun registratie staan. Dat is uiteraard een verwijzing naar de vliegclub Limburgse Vleugels. Alle toestellen waren vandaag aanwezig.

Overige kisten

Voor de rest was het rustig op deze doordeweekse ochtend. Wel stonden er nog twee leuke kisten op het veld geparkeerd, een Franse Pilatus PC-6 Turbo Porter en een Amerikaans geregistreerde Piper PA-46350P Malibu Mirage.

F-GRUB Pilatus PC-6/B2-H4 Turbo Porter

De Pilatus Porter is een kist om parachutisten mee te droppen. Het toestel is van Skydive Maubeuge. Het veld waar het toestel thuishoort ligt net over de Belgische grens in Frankrijk bij Charleroi.
Deze Pilatus Porter is nog een relatief jong exemplaar (c/n 940) met als bouwjaar 2003. De testregi van deze in Zwitserland gebouwde kist was HB-FMJ. Op 26 maart was de F-GRUB uit Maubeuge aangekomen op Genk Zwartberg.

F-GRUB Pilatus PC-6/B2-H4 Turbo Porter

De Piper Malibu was op de 25e aangekomen op Genk Zwartberg vanuit Kortrijk. Vermoedelijk is dit een exemplaar dat in België thuishoort.

N557ML Piper PA-46-350P Malibu Mirage

Geef een reactie