Warbirds

Nederland heeft er een prachtige vliegende warbird bij, de N313BT Vultee BT-13A Valiant

N313BT Vultee BT-13A Valiant

Lelystad Airport, 31 maart 2019 – Nederland heeft er een prachtige vliegende warbird bijgekregen. We hebben het over de N313BT Vultee BT-13A Valiant. In januari was de N313BT per container aangekomen bij zijn nieuwe eigenaar, de Stichting Vroege Vogels op Lelystad Airport. De afgelopen weken is hard gewerkt door de Stichting om het oude lestoestel uit 1943 – waar in de Tweede Wereldoorlog ook Nederlandse piloten op gelest hebben – weer in elkaar te zetten.

N313BT Vultee BT-13A Valiant voor de hangaar van de Stichting Vroege Vogels

De Vultee was in de jaren hiervoor door de vorige eigenaar heel netjes gerestaureerd, dus bij aankomst hoefde men alleen de Vultee op te bouwen. Daarna kon er gelijk mee gevlogen worden.
De eerste vlucht was op vrijdag 22 maart 2019. Een week later, op 29 maart, volgde een tweede korte testvluchtvlucht. Beide keren zat Arie Bogaerds Jr. van Vroege Vogels aan de controls. Het toestel bleek zich voorbeeldig in de lucht te gedragen waarover men uiteraard zeer tevreden was.

Op de Vultee is het logo van de Vroege Vogels aangebracht

Aan het begin van deze zondagmiddag stond een fotovlucht op de planning. De bekende air-to-air fotograaf Ben Ullings had de primeur om de Vultee voor het eerst boven Nederland in de lucht te mogen fotograferen. Dat deed hij van uit de N8241M Cessna 210K Centurion.

N313BT Vultee BT-13A Valiant met de N8241M Cessna 210K Centurion als cameratoestel

Voorafgaand aan de vlucht werd met de piloten van beide toestellen doorgesproken waar gevlogen zou worden en in welke formatie. Er werden foto’s gemaakt boven de pas aangelegde eilandjes langs de dijk Enkhuizen-Lelystad en boven het Ketelmeer. Na een uur was het fotorolletje van Ben vol en kon hij met veelbelovende beelden landen.

N313BT Vultee BT-13A Valiant

Voor Arie Bogaerds Jr. – die ook vandaag als piloot de N313BT vloog – was het nog niet genoeg. Hij zag zijn kans schoon om met zijn passagiere nog enkele aerobatic manoeuvres ten westen van het veld uit te voeren. De Vultee sloeg zich daar moeiteloos doorheen. Daarna werd ook de landing ingezet en kon men terugkijken op een zeer geslaagde derde vlucht van deze – voor Europese begrippen – zeldzame warbird.

Meer weten over de historie van deze Vultee BT-13A Valiant? Lees dan het uitgebreide artikel over dit toestel op AirOnline.nl.

Een gedachte over “Nederland heeft er een prachtige vliegende warbird bij, de N313BT Vultee BT-13A Valiant

  1. Mooie foto,s maar ik mis nogal wat boutjes voor de instrumenten vast te zetten, ik hoop niet dat de rest ook zo in elkaar zit. Toerenteller met 1 boutje vast en nog meer instrumenten missen boutjes.

Geef een reactie