MuseumOld TimersSportvliegtuigenWarbirdsWatervliegtuigenWrecks & Relics

Zonovergoten fotodag bij Stichting Vroege Vogels

Fotodag Stichting Vroege Vogels

Lelystad Airport, 20 april 2019 – Op de zonovergoten zaterdag van 20 april werd voor de tweede keer een fotodag georganiseerd bij het vliegend museum van de Stichting Vroege Vogels op Lelystad Airport. Een selecte groep van 20 luchtvaartfotografen had zich vooraf hiervoor aangemeld. Net als in september 2018 was het ook nu de bedoeling om de toestellen uit de collectie in de buitenlucht te fotograferen. Iets wat doorgaans maar spaarzaam mogelijk is. Meestal staan de unieke vliegtuigen strak op elkaar geparkeerd in de twee hangaars van de Vroege Vogels.
Vandaag waren de omstandigheden ideaal. Veel zon, blauwe lucht. Kortom je moest als fotograaf wel je best doen om een slechte foto te maken! 🙂

Fotodag Vroege Vogels

Hangaar 3

Al vroeg in de ochtend hadden de vrijwilligers de operationele vliegtuigen uit ‘Hangaar 3’ gehaald. Dit is de relatief nieuwe hangaar voor de stichting. Hun grote hangaar wordt in de volksmond ‘Hangaar 1’ genoemd. ‘Hangaar 2’ ligt op iets meer dan loopafstand, deze staat op Hasselt Kiewit in België.
Netjes in het gelid in het gras stonden bij ‘Hangaar 3’ de volgende kisten op de fotografen te wachten:

Fairchild PH-FAI
PH-FAI Fairchild 24R-46A Argus III
Mustang PH-JAT
PH-JAT North American P-51D Mustang
Vultee N313BT
N313BT Vultee BT-13A Valiant
Nieuport PH-NIE

Als extraatje stond hier ook de Piper Cub N70889 bij. Dit toestel is privé eigendom en hoort niet bij de collectie van de Vroege Vogels.

Met name de Vultee was een primeur. Dit was de eerste keer dat de kist buiten aan publiek werd getoond. Een vrolijk gekleurd toestel, prachtig glimmend. Ideaal voor mooie foto’s bij dit zonnige weer.

Fotodag Vroege Vogels

Na het verorberen van de nodige koffie met koek gingen de fotografen om 11:00 uur aan de slag. In alle rust kon vrij tussen de kisten door gelopen worden en kon men vanuit alle hoeken foto’s van de toestellen maken.

Man at work

Hangaar 1

Nadat de kisten bij ‘Hangaar 3’ op de gevoelige plaat waren vastgelegd ging de groep verder aan de voorzijde van ‘Hangaar 1’. Daar werd afwisselend op twee stukjes gras een toestel neergezet. Achtereenvolgens lieten zich gewillig zien:

CASA 1.131 N131EB
N131EB (PH-MES) CASA (Bücker) 1-131E Jungmann
N131EB (PH-MES) CASA (Bücker) 1-131E Jungmann
Fokker D.VII PH-LVA
Luscombe 8A PH-LUS
PH-LUS Luscombe 8A
Aeronca Champion N1079E
N1079E Aeronca 7AC Champion
Nord 1101 Ramier (PH-NRD)
Piper Cub PH-GEN
PH-GEN Piper J-3C-65 Cub

Helaas bleven de toestellen die op een liftje stonden in de hangaar. Er was wel overlegd om deze ook zoveel mogelijk bij de fotodag te betrekken, maar daar werd op dag zelf een andere beslissing in genomen. Verder lagen er nog een paar toestellen dusdanig uit elkaar dat naar buiten transporteren vanzelfsprekend geen optie was.

Fotodag Vroege Vogels

Bonus 1

Als toetje bij de fotodag werd nog een vlucht gemaakt in de N313BT Vultee BT-13A Valiant. Deze prachtig gerestaureerde warbird is pas sinds januari in Nederland. Het heeft nog maar weinig gevlogen, dit werd pas de vierde vlucht!

Alvorens de landing in te zetten kwam het toestel op 1.500 ft ‘overhead’ en maakte een aantal aerobatic maneuvers.

Na de landing parkeerde de kist voor de grote hangaar. Gewapend met een trappetje vielen de fotografen de Vultee daarop veelvuldig aan. De zon en de felle keuren van de kist maakte dat het toestel schreeuwde om gefotografeerd te worden.

Bonus 2

Onder de deelnemende fotografen werden een viertal items verloot. Deze waren als verrassing kosteloos door de Stichting Vroege Vogels beschikbaar gesteld. Drie personen vertrokken met een unieke patch en een sticker van de Mustang ‘Trusty Rusty’ huiswaarts. De grootste bofbips mocht het boek ‘Doen’ over de geschiedenis van de Stichting en haar oprichter Jaap van Mesdag in ontvangst nemen.

Het boek ‘Doen – Jaap van Mesdag en zijn Early Birds’werd verloot

Bonus 3

Niet geregisseerd door de Vroege Vogels, maar wel erg leuk om vast te leggen, waren de vluchten met de Catalina PH-PBY. Voor een van de laatste keren was deze vliegboot op Lelystad operationeel te aanschouwen. Eind mei vertrekt deze oudste luchtwaardige Catalina naar de VS.

PH-PBY /16-218 Consolidated PBY-5A Catalina

In totaal maakte de PH-PBY drie vluchten. Met het taxiën, starten en landen was daardoor gelegenheid genoeg om de watervliegtuig te fotograferen.

Fotodag Vroege Vogels met een startende Catalina

Bonus 4

De vierde bonus van de dag was het vertrek van de Antonov An-2S D-FAIR. Na zijn winterslaap in de Catalinahangaar was deze grote dubbeldekker anderhalve week geleden al gereed om weer te vertrekken. Alleen gooide toen een ondoordachte stuurbeweging met de vliegtuigtrekker bij de pomp roet in het eten. Het stabilo raakte beschadigd en moest gerepareerd worden. Die reparatie was inmiddels uitgevoerd en de kist was weer luchtwaardig.

D-FAIR Antonov An-2S

Ter begeleiding was de Piper Super Cub PH-APA vanuit Breda / Seppe naar Lelystad gekomen. Nadat de Antonov was bijgetankt vertrok het samen met de Piper Super Cub. De D-FAIR ging naar Stadtlohn voor een nieuwe propeller. Daarna zal het weer terugkeren op de basis van CNE Air op Breda / Seppe.

PH-APA / R-124 Piper PA-18-135 Super Cub

Aan de stuurknuppel van de An-2S zat – zo hebben wij vernomen – de voormalig F-16 demovlieger Ralph Aarts. Tussen 2006 en 2009 heeft deze vlieger met als bijnaam ‘Sheik’ vele demo’s gegeven met de F-16. Daarna is hij onder andere gaan vliegen op de Spitfire van de KLuHV (Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht). Bij het vertrek met de Antonov werd – in tegenstelling tot de vroegere F-16 demovluchten – netjes rechtuit gevlogen, iets wat ‘Sheik’ kennelijk ook best goed kan! 😉

Huiswaarts

Nadat alle foto’s gemaakt waren en nadat alle bonus onderdelen de revue gepasseerd waren keerden de 20 fotografen huiswaarts. Ze gaven de indruk voldaan en tevreden te zijn met het geen hen geboden was deze dag.

Nog één ‘selfie’ voor het plakboek!

Ook het bestuur en de vrijwilligers van de Stichting Vroege Vogels kijken terug op een geslaagde dag. Tijdens de nazit werd dan ook zonder aarzeling gevraagd wat het volgende project wordt wat we in dit kader gaan organiseren. Concrete plannen zijn er nog niet, ideeën wel. We houden jullie op de hoogte!

De nazit van de wijze mannen van de Vroege Vogels

Dank aan de vrijwilligers van de Stichting Vroege Vogels en de havendienst van Lelystad Airport voor het mogelijk maken van deze unieke fotodag.

2 gedachten over “Zonovergoten fotodag bij Stichting Vroege Vogels

  1. Hierbij wil ik de mensen van de Stichting Vroege Vogels, Berend Jan, Sabina en de “weergoden” hartelijk bedanken voor het organiseren van deze fantastische fotodag. Ik heb genoten van alle prachtige vliegtuigen en het heeft een serie mooie foto’s opgeleverd.

  2. Helemaal eens met Henk, geweldige dag beleefd. De Vultee (nieuw voor ons) de zon, de Cat, de An-2. Allemaal hoogtepunten. En ook nog de sticker en ‘Trusty Rusty’ badge. Topdag.

Geef een reactie