Militair

Dogfight ‘Swiss Top Gun’ over the Alps

Dogfight boven Meiringen

Meiringen, 15 mei 2019 – Op de vliegbasis Meiringen wordt in de week van 13 tot en met 17 mei weinig tot niet gevlogen met de McDonnell Douglas F/A-18 Hornets. De weinige operationele toestellen zijn ‘opgeëist’ door de vliegbasis Payerne in het westen van Zwitserland. Toch waren er vandaag  F/A-18C’s boven Meiringen waar te nemen. Op een onbewolkt ogenblik toonden twee toestellen zich boven het veld die verwikkeld waren in een gesimuleerd luchtgevecht, een zogenaamde dogfight!
Het schijngevecht duurde al gauw meer dan een kwartier. Dit zal ongetwijfeld veel van de conditie van de vliegers gevergd hebben. Scherpe bochten, accelereren en dan weer langzaam vliegen levert veel g-krachten op. Ondertussen ook nog even je tegenstander afschudden en het zweet staat op je rug en het bloed zit in je tenen! Kortom ‘Swiss Top Gun’ over the Alps!

F/A-18C schiet flares af

Het toestel dat werd ‘aangevallen’ gebruikte een paar keer flares. Dit zijn lichtkogels die hittezoekende raketten af moeten leiden als die op het toestel worden afgevuurd.

Na de flares werd scherp weggedraaid door de F/A-18C

De kisten zaten weliswaar erg hoog, naar schatting ergens rond de 20.000 ft. Maar hun witte onderkant tegen de blauwe lucht maakte hen toch goed zichtbaar. Een knappe zoomlens en een beetje ‘croppen’ leverde een paar aardige plaatjes op. 😎

Het tweede toestel nadert nummer een

Wat mij betreft een uniek schouwspel. De eerste keer dat we een live een scene uit de Zwitserse versie van ‘Top Gun’ – met in de hoofdrol Thommy Kruetzi – in actie voor de lens kregen.

De achterste F/A-18C krijgt zijn collega in het vizier

Geef een reactie