Sportvliegtuigen

HS-TOM Piper PA-46-350P Malibu Mirage/Jetprop DLX op Lelystad Airport tijdens ‘EDM Jetprop Tour 2019’

HS-TOM Piper PA-46-350P Malibu Mirage/Jetprop DLX

Lelystad, 24 juni 2019 – Vandaag – met deze tropische temperaturen – een tropische verrassing op Lelystad Airport. Aan het einde van de middag landde er een Thaise Piper Malibu! Dat zien we niet iedere dag! Het toestel met de registratie HS-TOM is een Piper PA-46-350P Malibu Mirage/Jetprop DLX. Het constructienummer van deze kist is 4636265/109. Het toetel uit 2000 heeft tot 29 december 2008 in de VS gevlogen als N829AG. De huidige eigenaar heeft het tweedehands in Florida gekocht en naar Thailand overgevlogen. Het toestel wordt geopereerd door NOK Aviation uit Chiang Mai in het noorden van Thailand.

Dit is een Piper Malibu die oorspronkelijk met een conventionele verbrandingsmotor de fabriek heeft verlaten. Later is hier een Pratt & Whitney PT6A-35 turbinemotor op gezet van 560 pk (411 kW). Om een goede weight & balance te behouden is de relatief lichte motor ver naar voren geplaatst waardoor het toestel na deze conversie een erg lange neus heeft gekregen.

De Malibu Mirage/Jetprop DLX heeft een erg lange neus

Uit Thailand

De eigenaar Ed is in zijn uppie afgelopen week in 35 vlieguren vanuit Thailand naar Bournemouth-Hurn (EGHH) in Engeland gevlogen. Daar heeft deze Brit, die woonachtig is in Thailand, nog een huis. Tevens is Europa voor hem een betere plek om geschikt onderhoud voor zijn Malibu te vinden.

Eigenaar Ed voor zijn HS-TOM Piper PA-46-350P Malibu Mirage/Jetprop DLX
HS-TOM Piper PA-46-350P Malibu Mirage/Jetprop DLX

De eigenaar komt wel vaker vanuit Azië naar Europa gevlogen. In de elf jaar dat hij dit toestel bezit is hij nu voor de tweede keer op Lelystad Airport. De eerste keer was tien jaar geleden tijdens een wereldtour met deze kist ter ere van de Thaise Koning.

HS-TOM Piper PA-46-350P Malibu Mirage/Jetprop DLX

De reis van deze keer startte op 10 juni 2019 in Chiang Mai in het noorden van Thailand. De vlucht  ging via India (10 en 11/06) en Dubai (11/06) naar Manama in Bahrein en Akaba in Jordanië (12/06). Daarna ging het via Cairo naar Ioannina in Griekenland (14/06). Het laatste stuk van Griekenland naar Bournemouth werd afgelegd op 15 juni.

HS-TOM Piper PA-46-350P Malibu Mirage/Jetprop DLX

De route naar Europa voerde hem ook langs de Straat van Hormuz in de Perzische Golf. De dag nadat hij daar gepasseerd was werd daar door Iran een Amerikaanse drone uit de lucht geschoten. Dat vond onze vlieger begrijpelijkerwijs niet zo’n comfortabel gevoel.

HS-TOM Piper PA-46-350P Malibu Mirage/Jetprop DLX

Naar Lelystad Airport

Deze middag vertrok de HS-TOM uit Bournemouth-Hurn op weg naar Lelystad Airport. Na aankomst werd de kist afgetankt en werd het gestald bij Wings over Holland.

De route van de HS-TOM van Bournemouth-Hurn naar Lelystad Airport

Met de radiografisch bestuurbare plane-mover werd de HS-TOM behoedzaam door Luuk van Hooijdonk van Wings over Holland de hangaar in gereden. Vervolgens kreeg de piloot een lift naar het treinstation van Lelystad richting Amsterdam.

De radiografische plane-mover wordt onder het neuswiel gereden

EDM Jetprop Tour 2019

De eigenaar Ed blijft tot na het weekend in Nederland. Hij is speciaal vanuit Thailand gevlogen om het EDM (Electronic Dance Music) festival ‘DEFQON1’ in Biddinghuizen bij te wonen. Dit muziekfestival wordt van 28 tot en met 30 juni 2019 in de Flevopolder gehouden.
Samen met een vriend – die per lijndienst in Nederland aankomt – vliegt de piloot van de HS-TOM volgende week door naar Oostenrijk. In Salzburg is namelijk van 4 tot en met 6 juli 2019 een soortgelijk muziekfestival genaamd ‘Electric Love Festival’.
De HS-TOM maakt dan ook een echte EDM-tour. De pet van Ed verraad dit ook duidelijk. Daar staat op ‘HS-TOM – EDM Jetprop Tour 2019’.

Ed met zijn pet; ‘EDM Jetprop Tour 2019’

Gibbons redden

De HS-TOM wordt niet alleen voor de fun ingezet. De eigenaar gebruikt deze kist ook voor natuurbehoud in Thailand. Dit doet men vanuit de Wild Animal Rescue Foundation Thailand (WARF). Deze organisatie is mede opgericht door – de inmiddels overleden – Britse vlieger Thomas “Tony” Smallwood. De registratie HS-TOM is van zijn naam afgeleid.

HS-TOM is afgeleid van Thommy ‘Tony’ Smallwood

Met dit toestel zijn Gibbon apen vervoerd vanuit Phuket in het zuiden van het land naar het noorden. De Gibbons worden misbruikt als huisdieren, proefdieren of gebruikt in de toeristenindustrie. Door de WARF worden ze gerehabiliteerd en weer uitgezet in het wild.
Voor dat doel worden de stoelen uit de Malibu gehaald en komen er vier speciale kooien in waar vier Gibbons comfortabel in vervoerd kunnen worden. Over de weg zou dit een reis zijn van twee tot drie dagen. Dat levert te veel stress op voor de dieren. Vliegen is een mooiere optie. De HS-TOM is in Thailand dan ook bekend vanwege dit goede werk!

Vandaag zaten er gewoon stoelen in de HS-TOM

Een mooie bezoeker dus op Lelystad Airport, met een opmerkelijk verhaal.

HS-TOM Piper PA-46-350P Malibu Mirage/Jetprop DLX voor de toren van Lelystad Airport

Geef een reactie