Sportvliegtuigen

Een Italiaanse volbloed als ‘Thunderbird’

HB-EKJ SIAI Marchetti SF.260D

Fribourg, 27 oktober 2019 – Op het vliegveldje van Fribourg-Ecuvillens (LSGE) was op de zondagmiddag een leuke sportkist waar te nemen, de HB-EKJ. Dit is een SIAI-Marchetti SF.260D uit 1986 (c/n 735/41-005). Voorheen vloog deze kist als I-LELG. Dit toestel is van Association F 260 uit Lausanne. Daar staat het ook gebaseerd.

HB-EKJ SIAI Marchetti SF.260D

Deze klassiek gelijnde tweezitter is een ontwerp van de beroemde Italiaanse vliegtuigontwerper Stelio Frati. Een echte Italiaanse volbloed dus! Van zijn hand zijn een aantal zeer fraai ogende vliegtuigen gekomen.

HB-EKJ SIAI Marchetti SF.260D

In Zwitserland zijn de SF.260’s goed vertegenwoordigd. Er staan er niet minder dan acht momenteel ingeschreven. En voorheen hebben er nog eens acht andere rondgevlogen, maar die zijn allen uitgeschreven.

HB-EKJ SIAI Marchetti SF.260D in zijn Thunderbirds-kleuren

De HB-EKJ is gestoken in de huiskleuren van ‘The Thunderbirds’, het demonstratieteam van de Amerikaanse luchtmacht. Die kleuren staan de kist goed!

Zo ziet een echte ‘Thunderbird’eruit

Voor vertrek werden nog de nodige litertje AvGas getankt. De 260 pk (191 kW) sterke Lycoming O-540-E4A5 lust namelijk wel een slokje peut als je de motor de sporen geeft. Deze kist kan overigens aardig wat brandstof meenemen; in de vleugels gaat 2x 49,5 liter en in de tiptanks kan nog eens 2x 72 liter brandstof, in totaal 243 liter.

HB-EKJ SIAI Marchetti SF.260D worde even bijgetankt voor de terugvlucht naar Lausanne

Na een flinke aanloop op baan 27 van Fribourg-Ecuvillens klom de kist uit naar zijn bestemming. Lausanne is niet ver met zo’n snelle kist. De thuishaven zal dan ook in korte tijd bereikt zijn.

Geef een reactie