juli 1985 PH-OOO Bücker Bu181 Bestmann

PH-OOO Bucker Bu181B-1 Bestmann
PH-OOO Bucker Bu181B-1 Bestmann

Dit keer geen verhaal met een happy end…
Een vliegtuig dat op veel manieren met vliegveld Hilversum verbonden is, is de Bücker Bestmann PH-OOO. De Bücker Bu181 Bestmann was een Duits opleidingstoestel dat in 1939 voor het eerst vloog. De serieproductie werd in1941 opgestart. In totaal werden er 3.400 toestellen gemaakt. Daarvan zijn er in de Tweede Wereldoorlog 708 door Fokker in Amsterdam in licentie gemaakt. Deze toestellen werden geassembleerd aan de Rading (Loosdrecht) en door de Duitsers ingevlogen op vliegveld Hilversum. Tussen 1943 en 1945 werden ook  in Zweden, bij Hägglund & Söner AB, 125 toestellen gebouwd die dienst deden bij de Zweeds luchtmacht als de Sk 25.
De PH-OOO werd gerestaureerd door het bedrijf Skylight op vliegveld Hilversum. Het toestel werd in 1983 aangeschaft en heeft als ex registratie Fv25066, wat een Zweedse afkomst doet vermoeden.
Op de eerste foto staat de PH-OOO klaar om te starten van baan 25 op een avond in juli 1985. Op de achtergrond is de net gestarte PH-UCH, een Piper J3C Cub, te zien.

Skylight formation PH-III, PH-UCH, PH-OOO, G-BBMX en PH-HTC
Skylight formation PH-III, PH-UCH, PH-OOO, G-BBMX en PH-HTC

Op de tweede foto is de PH-OOO te zien tijdens de formatievlucht die even later werd uitgevoerd. Op de formatie-foto zijn bijna alle, op dat moment luchtwaardige, historische vliegtuigen van Skylight te zien. Van voor naar achter is te zien:
PH-III De Havilland Dh82a Tiger Moth
PH-UCH Piper J3C Cub
PH-OOO Bücker Bu181B-1 Bestmann
G-BBMX De Havilland Canada DHC-1 Chipmunk
PH-HTC Fokker S-11 Instructor
Helaas is de PH-OOO minder dan een jaar na deze foto gecrashed op vliegveld Hilversum. Hierbij waren helaas twee slachtoffers te betreuren. Eén daarvan was de sympathieke assistent havenmeester en zoon van de toenmalige havenmeester van vliegveld Hilversum. Het toestel is op 18 mei 1986 neergestort na overtrokken te zijn geraakt. Men was een proefvluchtje aan het maken om later in de maand naar La Ferté Alais in Frankrijk te vliegen. In dat jaar zou ik dat evenement ook bijwonen, jammer genoeg zonder aanwezigheid van de PH-OOO en bemanning…

PH-OOO Bucker Bu181 Bestmann short finals RWY25 Hilversum
PH-OOO Bucker Bu181 Bestmann short finals RWY25 Hilversum

Geef een reactie