AirlinersAirShowSportvliegtuigen

Afgekeken van de NASA

Wellicht heb je wel eens een foto gezien (of misschien wel eens in het echt) hoe de NASA de, nu bijna uitgerangeerde, Spaceshuttles wist te vervoeren. Daarvoor was een Boeing 747 speciaal uitgerust om een Spaceshuttle op de rug te nemen om hem zo vliegend te vervoeren. “Dat kunnen wij ook!” moeten de Fransen gedacht hebben. In 1993 zag ik namelijk dit tafereeltje.

F-GDPX Max Holste 1521 Broussard en F-PZTU CriCri
F-GDPX Max Holste 1521 Broussard en F-PZTU CriCri

Op de rug van een Max Holste Broussard was een CriCri gemonteerd. Een CriCri is ‘s werelds kleinste tweemotorig vliegtuig. Zo’n vliegtuig stap je niet binnen, nee, zo’n kistje trek je aan…! De foto’s zijn genomen tijdens de vliegshow met Pinksteren 1993 op het Franse vliegveld La Ferté Alais. La Ferté Alais ligt net ten zuiden van Parijs.

F-GDPX Max Holste 1521 Broussard en F-PZTU CriCri
F-GDPX Max Holste 1521 Broussard en F-PZTU CriCri

Eenmaal op hoogte scheidden elkanders wegen en verzorgde de CriCri een aantrekkelijke vliegshow. Met loopings en rolls er bij!
Alles werd, zoals te zien gesponsord door Brittany Ferries.

F-PZTU CriCri
F-PZTU CriCri

Een ander land dat goed naar de NASA had gekeken was de Sovjet Unie. Zij kopieerden niet alleen het principe om iets op de rug van een toestel te vervoeren. Zij kopieerden maar gelijk de hele Spaceshuttle! Wel orgineel waren ze dan weer met het transportmiddel. Dat was de Antonov 225, ‘s werelds grootste vliegtuig. Daar is er ooit maar één van gebouwd. Dit pittige setje was te zien tijdens de luchtvaartsalon op Le Bourget in Parijs in juni 1989.

CCCP-82060 Antonov An225 met Buran
CCCP-82060 Antonov An225 met Buran

De Russische shuttle Buran heeft uiteindelijk nooit de dampkring verlaten. De Antonov 225 vliegt nog steeds en is zelfs wel eens op Schiphol geweest. Een mooi contrast met de kleine CriCri…

Geef een reactie