Airliners

Vickers V953C Merchantman

G-APEJ Vickers V953C Merchantman / Air Bridge
G-APEJ Vickers V953C Merchantman / Air Bridge

Tot begin jaren ’90 waren ze regelmatig op Schiphol te zien, een aantal Vickers V953C Merchantman’s van Air Bridge uit Engeland. De Merchantman waren vrachtvliegtuigen die regelmatig tussen de U.K en Europa pendelden. Eén van de Air Bridge toestellen had een jasje aan van DHL.

G-APEM Vickers V953C Merchantman / Air Bridge / DHL
G-APEM Vickers V953C Merchantman / Air Bridge / DHL

In 1959 vloog dit type vliegtuig voor het eerst, toen als passagiersvliegtuig en onder de naam Vickers Vanguard. Het was ontwikkeld uit de vroegere Vickers Viscount en was ruimer bemeten qua afmetingen. Het toestel kwam op de markt.net voordat het straaltijdperk aanbrak. Hierdoor is het type toestel niet erg populair geworden. In totaal zijn er maar 44 van gebouwd. Begin jaren ’70 werden ze allen omgebouwd tot vrachtvliegtuig en kreeg het toestel de naam Merchantman. Daarin voldeed het toestel beter.

G-APES Vickers V953C Merchantman / Air Bridge
G-APES Vickers V953C Merchantman / Air Bridge

Inmiddels is dit toestel niet meer in gebruik. Op 17 oktober 1996 werd de laatste vlucht met dit type uitgevoerd naar een museum in Brooklands (UK). Gelukkig heb ik er een paar voor mijn camera weten te krijgen op Schiphol!

Geef een reactie