AirShowWarbirds

F-BEEA Boeing B-17G Flying Fortress

F-BEEA Boeing B-17G Flying Fortress IGN
F-BEEA Boeing B-17G Flying Fortress IGN

In Frankrijk vloog deze imposante Boeing B-17G voor het IGN. Deze afkorting staat voor Institut Géographique National. Deze organisatie heeft heel Frankrijk vanuit de lucht in kaart gebracht.

F-BEEA Boeing B-17G Flying Fortress IGN
F-BEEA Boeing B-17G Flying Fortress IGN

Het toestel is hier te zien op de airshow op La Ferté Alais, ten zuiden van Parijs, op 1e Pinksterdag in 1986. Het toestel werd pittig voorgevlogen en voor hedendaagse maatstaven werd er knap laag gevlogen, met flinke scherpe bochten.

Deze B-17 is gebouwd in 1944 en heeft als militair serial 44-85634. Het toestel is al in 1948 bij IGN in dienst gekomen tot heeft daar tot kort na 1986 gevlogen. Bijna 40 dienstjaren! Het IGN had in totaal 9 B-17’s. Hier was kort na de Tweede Wereldoorlog goedkoop aan te komen.
Het toestel heeft in 1989 als filmster gediend in de speelfilm Memphis Bell. Voor deze film waren een aantal B-17’s bijeengebracht in Engeland. Helaas is de F-BEEA tijdens deze opnames voor de film op de luchtmachtbasis Binbrook in Engeland gecrashed en zo aan haar einde gekomen… 

 

 

F-BEEA Boeing B-17G Flying Fortress IGN
F-BEEA Boeing B-17G Flying Fortress IGN

 

Geef een reactie