AirShowMuseumOld Timers

Hurel-Dubois HD-34

F-BICR Hurel-Dubois HD-34 IGN c/n 4 Musee de l'Air at Dugny, Paris, France
F-BICR Hurel-Dubois HD-34 IGN c/n 4 Musee de l’Air at Dugny, Paris, France

De organisatie IGN (Institut Géographique National) genoemd in het vorige item had nog meer vliegtuigen. Eén van de meest bijzondere was wel de Hurel-Dubois HD-34. Dit is een vliegtuig met een enorme spanwijdte van ruim 45 meter en een opmerkelijk dunne vleugel. Hierdoor was het toestel geschikt om lang en langzaam te vliegen. Voor cartografie een prima eigenschap. Verder opmerkelijk is de glazen neus van dit toestel, voor de cartograaf en het intrekbare neuswiel. De hoofdwielen waren niet intrekbaar. Van dit type zijn er ooit maar 8 gebouwd, eind jaren 50. Tot midden jaren ’70 hebben zij voor het IGN gevlogen. 3 daarvan zijn bewaard gebleven in Frankrijk. Eén daarvan, de F-BICR c/n 04, heb ik gezien in het luchtvaartmuseum Musee de l’Air op vliegveld Le Bourget bij Parijs.

F-BHOO Hurel-Dubois HD-34 c/n 01 La Ferté Alais 1992
F-BHOO Hurel-Dubois HD-34 c/n 01 La Ferté Alais 1992

Een ander exemplaar wordt (als enige in de wereld) vliegend gehouden, de F-BHOO met c/n 01. Dit toestel heb ik gezien op La Ferté Alais in 1992. Daar werden toen para’s mee gedropt. Momenteel wordt het toestel gerestaureerd en men hoopt er weer mee te gaan vliegen, dan met de registratie F-AZNH.

Geef een reactie