Airliners

Op de voorpagina van AirNieuws sep. 1988

Als “beginnend” spotter weet ik nog goed hoe trots ik was toen de AirNieuws van september 1988 op de deurmat plofte. Een foto van mij stond die maand op de voorpagina! Dat vond ik toch wel bijzonder in die tijd. AirNieuws was jarenlang voor de civiele spotter hèt toonaangevende blad, met alle movements van Nederland vliegvelden en veel registernieuws. AirNieuws werd vanaf begin jaren ’70 op vrijwillige basis gemaakt door (voornamelijk) spotters rondom Rotterdam. In de loop der jaren heb ik een aantal van hen persoonlijk leren kennen.
Beroemd in de jaren ’80 en ’90 waren de AirNieuws dia-avonden, waarbij leuke en interessante series plaatjes van blote vliegtuigen vertoond werden, onder het genot van een bitterballetje. Het internet bestond nog niet…
Regelmatig stuurde ik een paar negatieven in die, als ze interessant genoeg waren, gerasterd werden door de redactie en in AirNieuws werden opgenomen. De kwaliteit was, in vergelijk met de hedendaagse mogelijkheden beperkt, maar het voorzag in een behoefte.
Hieronder de foto van de voorpagina in kleur. Wat dat betreft blijf ik me verbazen hoeveel er de afgelopen 23 jaar veranderd is, van gerasterd zwart-wit plaatje tot een digitale foto in kleur, die met een paar muisklikken wereldwijd beschikbaar is.

9 augustus 1988; PH-PRA Fokker 50 Philippines / Schiphol
9 augustus 1988; PH-PRA Fokker 50 Philippines / Schiphol

De voorpagina van september 1988 laat de PH-PRA op Schiphol zien, een Fokker 50 voor Philippines (op de Filipijnen). Het toestel start op baan 24 (daar kon je vroeger mooi staan om te fotograferen…). De foto is gemaakt op 9 augustus 1988. Die datum is overigens inmiddels nog belangrijker voor me geworden, want 9 augustus is de verjaardag van Sabina, mijn vrouw, die ik sinds 1992 ken! 😉
De PH-PRA is later in 1988 naar de Filpijnen gegaan voor een leaseperiode van 10 jaar. Het toestel heeft al die tijd daar met zijn Nederlandse registratie rondgevlogen. In 1998 is het toestel verkocht en vliegt nu bij het Zweedse Skyways als SE-LEZ.
Helaas komt AirNieuws niet meer op papier uit. Wel is er nog een website die door de redactie actueel gehouden wordt. Hier is nog steeds interessant luchtvaartnieuws te vinden. De site is te bezoeken via http://www.airnieuws.nl/