Ballonnen

Kleuren vervagen

PH-GLP Cameron A-140 Hilversum (1984)
PH-GLP Cameron A-140 Hilversum (1984)

Kleuren vervagen. Het lijkt wel het begin van een reclamespotje voor een nieuw revolutionair wasmiddel. Mis! Het gaat over een ballon. Op de foto is fris en fruitig de fel gekleurde ballon PH-GLP te zien. De ballon was medio jaren ’80 regelmatig te zien op vliegveld Hilversum. Een aantal ballonvaarders gebruikten dit vliegveld als hun vertrekpunt voor hun ballonvaarten. De ballon had reclame van Landi Hartog, een bekende autogas-systemen inbouwer in die tijd.

PH-GLP Cameron A-140 Hilversum (1984)
PH-GLP Cameron A-140 Hilversum (1984)

Door de tijd heen heeft een ballon het soms zwaar te verduren. Uit ervaring kan ik hierover meepraten. Zo kun je bij de landing koeienvlaaien tegenkomen, pas geploegde veldjes, graslanden waar de gierkar net over is geweest, slootjes, enzovoort.

PH-GLP Cameron A-140 Hilversum (1986)
PH-GLP Cameron A-140 Hilversum (1986)

Ook kan een ballon zijn frisse kleuren kwijtraken wanneer er geen propaan maar LPG wordt gebruikt als brandstof. Hierdoor zetten zich meer roetdeeltjes af aan de binnenkant van de ballon. Dit laatste is naar mijn idee bij deze ballon niet geheel ondenkbaar, gezien de sponsor. En dan, na veel vaarten, gaat een ballon er zo uit zien:

PH-GLP Cameron A-140 Joure (1991)
PH-GLP Cameron A-140 Joure (1991)

Na het sponsorschap met Landi Hartog heeft de ballon nog tot 1997 in Nederland gevaren. Daarna is de ballon uit het luchtvaartregister uitgeschreven.

Geef een reactie