PH-HTC Fokker S-11, een roemloos einde

PH-HTC Fokker S-11, (Hilversum 1985)
PH-HTC Fokker S-11, (Hilversum 1985)

Begin jaren 80 werd op vliegveld Hilversum door het bedrijf Skylight een Fokker S-11 gerestaureerd. Het betrof hier de ex E-18 van de KLu. Bij de Klu heeft de Fokker S-11 jarenlang als opleidingstoestel gefunctioneerd. Na het afzwaaien uit actieve militaire dienst zijn een flink aantal Fokker S-11 Instructors in het Nederlandse luchtvaartregister terecht gekomen. De E-18 werd ingeschreven al PH-HTC. Op de eerste foto is goed te zien dat de linnen bespanning van de romp (roodbruin) vernieuwd is. Het toestel is op de foto hierboven vliegklaar om naar Schiphol te vertrekken. Bij de Fokkerfabriek is het toestel gespoten. De vliegtuigfabriek was toen nog open.

PH-HTC Fokker S-11 (Hilversum 1985)
PH-HTC Fokker S-11 (Hilversum 1985)

De meeste Fokker S-11-jes in Nederland hebben de bekende gele kleur met hun oranje day-glow-vlakken. De PH-HTC werd gehuld in het kleurenschema van het prototype van de Fokker S-11, zilverkleurig met een klein Nederlands vlaggetje in de staart.
Hetzelfde kleurenschema is terug te vinden op het enig gebouwde exemplaar van de Fokker S-12. Dit is een Fokker S-11 met een neuswiel. Dit toestel is tegenwoordig te bezichtigen in het luchtvaartmuseum Aviodrome op vliegveld Lelystad.

PH-NDC Fokker S-12 (Lelystad)
PH-NDC Fokker S-12 (Lelystad)

Na een aantal jaar heeft het bedrijf Skylight het toestel in 1989 verkocht een de laatste eigenaar. Het toestel verhuisde toen van Hilversum naar Eindhoven en stond in de hangaar van de Duke of Brabant Air Force, een groep luchtvaart-enthousiasten die ook een B-25 Mitchell in de lucht houden.
In augustus 2006 was ik als Chief Observer betrokken bij de Belgische en Nederlandse kampioenschappen ballonvaren. Deze werden gehouden op het vliegveld Keiheuvel in de Belgische Kempen. De lokale aeroclub vierde dat weekend haar 50-jarig bestaan. Ook een bescheiden vliegshow was op zaterdag 12 augustus ingepland. De PH-HTC vloog hierbij voor. Aan het einde van de display raakte het toestel op lage hoogte overtrokken en stortte op het veld neer. De piloot raakte hierbij zwaar gewond en overleed helaas de volgende dag in het ziekenhuis. Een enorme domper op alle activiteiten op het veld…
Tevens een roemloos einde van dit mooie vliegtuig.

PH-HTC Fokker S-11 (Keiheuvel 12 aug. 2006)
PH-HTC Fokker S-11 (Keiheuvel 12 aug. 2006)

Het volledige onderzoeksverslag van dit ongeval door de Belgische autoriteiten is HIER terug te vinden.

Geef een reactie