AirShowOld TimersWarbirds

Oostwold Airshow 13 juni 2011

4x Fokker S-11 Fokker Four
4x Fokker S-11 Fokker Four

Op 2e Pinksterdag werd de twee jaarlijkse vliegshow op het Oost-Groningse vliegveldje Oostwold gehouden. Twee jaar geleden ben ik hier voor het eerst naar toe geweest en was toen onder de indruk van de kwaliteit van de vliegshow en de grote aantallen bezoekende kisten. Een toegangskaartje van € 14,- per persoon is behoorlijk, maar de kwaliteit was er ook dit jaar naar.

F-AZXL Hawker Sea Fury FB.11
F-AZXL Hawker Sea Fury FB.11

De vooraankondigingen beloofden ook dit jaar weer veel! Helaas waren de weergoden ons niet optimaal gestemd. Het was weliswaar droog maar bewolkt. Rond Rotterdam was het weer niet VFR en dus haakten een aantal geplande bezoekers uit die regio af. Tussen 09:00 en 12:00 uur was het desondanks redelijk druk met binnendruppelende bezoekende kisten.

N295BS Beech YC-43 Traveller
N295BS Beech YC-43 Traveller

Om 13:00uur startte de vliegshow. In een aaneengesloten flow kwam van alles langs en voor je het wist was het al 17:00 uur, het einde. Warbirds, wingwalkers, oldtimers, aerobatics, formatievliegen, zweefvliegen, para’s, kortom voor elk was er wat wils.

G-RUMM Grumman F-8F-2P Bearcat
G-RUMM Grumman F-8F-2P Bearcat
G-RUMM Grumman F-8F-2P Bearcat
G-RUMM Grumman F-8F-2P Bearcat

Hoogtepunten waren voor mij de Sea Fury (F-AZXL) en de Bearcat (G-RUMM). Ook uniek was het feit dat er 3 P-51D Mustangs aanwezig waren, twee Nederlandse (PH-PSI en PH-VDF)  en één Frans exemplaar (F-AZJJ). Jammer dat ze niet in de gelegenheid waren om gezamenlijk het luchtruim te delen.
Het voorvliegen van de antieke DC-2 van het Aviodrome (in de kleuren van de legendarische Uiver) was spectaculair. Een zeldzaam toestel, er vliegen er nog maar twee rond op deze aardbol. Deze oude dame bewoog zich als een jonge blom door de lucht 😉 . Vooral de high-speed low-pass deed menigeen verbazen. Dat er in zo’n oud toestel zo’n vaart kan zitten. Prachtig!

NC39165 Douglas DC-2-142 (R2D-1) "Uiver" (PH-AJU)
NC39165 Douglas DC-2-142 (R2D-1) “Uiver” (PH-AJU)

Na 17:00 uur begon de massale terugtocht van de bezoekende kisten. Een Le Mans-start was er niets bij en een melding bij de file-informatie op de radio had niet misstaan. Een uurtje later hing iedereen in de lucht huiswaarts en vonden de weergoden het welletjes, het begon te regenen. Maar ach, dat zal maar weinigen meer gedeerd hebben.

N707TJ en SE-BOG Boeing A75N1(PT17) Stearman Breitling
N707TJ en SE-BOG Boeing A75N1(PT17) Stearman Breitling

Hopelijk is er over twee jaar weer een vervolg op deze airshow. Reserveer daarom 20 mei, 2e Pinksterdag, in 2013 vast in de agenda!
Meer foto’s van deze airshow binnenkort op http://www.aironline.nl/. I’ll let you know!

Geef een reactie