Militair

In the Picture: V-622 Pilatus PC-6 Turbo Porter

V-622 Pilatus PC-6-B2-H2M-1 Turbo Porter, Swiss Air Force
V-622 Pilatus PC-6-B2-H2M-1 Turbo Porter, Swiss Air Force

Reg: V-622
Type: Pilatus PC-6/B2-H2M-1 Turbo Porter
Constructienr: 648
Eigenaar: Swiss Air Force
Locatie: Meiringen (CH), 3 september 2008
Bijzonderheden: Een beroepsmilitair deze keer. Al doen de fris rode kleuren dat niet direct vermoeden. Het is een Pilatus Turbo Porter van de Zwitserse luchtmacht gefotografeerd op de basis Meiringen, in het Berner Oberland. Dit werkpaard van de Zwitserse luchtmacht is het support toestel van Patrouille de Suisse, het demonstratieteam dat met F-5E Tiger jets vliegt.
De Pilatus Porter is van Zwitsers fabricaat. Het ontwerp dateert al uit 1959. Dit toestel is in 1967 gebouwd. In eerste instantie is dit toestel afgeleverd met een zuiger-motor. In 1980 is deze vervangen voor een zogenaamde turbine motor. Daardoor is de type-aanduiding Turbo Porter geworden. Deze ombouw is vrijwel met alle nog luchtwaardige Porters gedaan.
Nog steeds worden er per jaar een paar van deze vliegtuigen gebouwd in Stans. Na meer dan 50 jaar nog hetzelfde toestel weten te verkopen… dat zegt wel iets over de kwaliteit van deze kistl!
De Pilatus Porter wordt overal ter wereld ingezet voor lastige of intensieve klussen. Zo is het een ideaal vliegtuig om para’s te droppen, om gewonden te vervoeren of om op heel korte start- en landingsbanen te opereren. Het toestel beschikt over zogenaamde STOL eigenschappen (Short Take Off and Landing).
Momenteel zijn er in Nederland geen PC-6 Porters meer actief. Onder andere een aantal paraclubs hebben hier voorheen mee gevlogen.
Een mooie site over alle gebouwde Porters is de site van Markus Hertzig, www.PC-6.com. Een aanrader voor de liefhebber om eens door te snuffelen.

Een gedachte over “In the Picture: V-622 Pilatus PC-6 Turbo Porter

Geef een reactie