Homebuilt

In the Picture: OO-99 Monnett Sonerai IIL

OO-99 Monnett Sonerai IIL, Zoersel (B), 4 juni 2011
OO-99 Monnett Sonerai IIL, Zoersel (B), 4 juni 2011

Reg: OO-99
Type: Monnett Sonerai IIL
Constructienr: 919
Eigenaar: ?
Locatie: Zoersel (B), 4 juni 2011
Bijzonderheden: De Monnett Sonerai is een zelfbouw-toestel ontworpen in 1971 door John Monnett van Monnett Aircraft in de USA. Het toestel is in eerste instantie als eenzitter gebouwd voor air-races in de mid-wing V-klasse. Later werd type II als tweezitter ontworpen en gevolgd door type IIL met een lage vleugel i.p.v. een middenvleugel. Type IIS is een versie met een verlengde romp, deze biedt meer plaats aan piloot en passagier.
De OO-99 is van het type IIL, de vleugel zit duidelijk aan de onderkant van de romp. Het toestel is in 1984 gebouwd.
In België zijn zelfbouwtoestellen aan de registratie te herkennen. Zij hebben twee of drie cijfers na de landaanduiding OO-.

Dodge in Sassy Grass Green
Dodge in Sassy Grass Green

De prototypes van de Sonnerai waren appeltjes-groen. Deze groene kleur was door de ontwerper gekozen toen hij in de jaren ’70 een Dodge zag met de kleur Sassy Grass Green. De OO-99 heeft ook deze Kermit-groen kleur.
De naam Sonerai is afgeleid van Sonic and Cosmic-Ray.  De bouwers van Sonerai’s hebben zich verenigd via http://www.sonerai.net/. Buiten Europa is de Monnett Sonerai een zeldzame verschijning.
Nog steeds is dit toestel als bouwpakket te koop. Voor ongeveer $15.000,- heb je er ook een in de schuur staan, met VW-motor en instrumenten. De kit is via de Great Plains Aircraft Supply Company te koop.