BallonnenHomebuilt

N9191H Skydes Stjarna ‘Gloria Caeli’, een unieke ballon!

N9191H SKYDES STJARNA 'Gloria Caeli', Chatellerault (F), aug 2002
N9191H SKYDES STJARNA ‘Gloria Caeli’, Chatellerault (F), aug 2002

Gloria Caeli is de naam van een unieke ballon. Deze ballon, met registratie N9191H, is gemaakt door Jonathan Wolfe in 2001. Het model is van een Piccard ballon en is ingeschreven als Skydes Stjarna met constructienummer 2. Een Piccard ballon is een Amerikaans model. In totaal bestaat deze ballon uit 168 panelen, die ieder uniek van uiterlijk zijn. Ook de mand is door Jonathan Wolf zelf geweven. Een op en top homebuilt aircraft dus!

N9191H SKYDES STJARNA 'Gloria Caeli', Chatellerault (F), aug 2002
N9191H SKYDES STJARNA ‘Gloria Caeli’, Chatellerault (F), aug 2002

Het bijzondere aan de beschildering is de wijze waarop dit tot stand komt. Ieder paneel is strak bijeengebonden met touw en daarna in kleurstoffen gedoopt. Deze techniek wordt tye-dyeing genoemd. Hierdoor zijn de spiraalvormige kleuren ontstaan. Bij het samenstellen van de panelen is een kunstzinnig uiterlijk ontstaan.
Tye-dyeing is ontstaan eind jaren ’60 en begin jaren ’70 als onderdeel van de hippie-cultuur. Onder andere musici als Janis Joplin en Joe Cocker  maakten deze stijl erg populair.

N9191H SKYDES STJARNA 'Gloria Caeli', Chatellerault (F), aug 2002
N9191H SKYDES STJARNA ‘Gloria Caeli’, Chatellerault (F), aug 2002

In 2002 was ik als observer betrokken bij de wereldkampioenschappen ballonvaren in Chatellerault in Frankrijk. De bouwer Jonathan Wolf was daar ook met deze ballon. Zijn ballon was te zien tussen de ongeveer 100 fiësta-ballonnen. Dit zijn ballonnen die niet mee doen aan de wedstrijden, maar wel in de directe omgeving voor het plezier opstijgen.

Crew van de N9191H 'Gloria Caeli', Chatellerault (F), aug 2002
Crew van de N9191H ‘Gloria Caeli’, Chatellerault (F), aug 2002

Het team kreeg veel aandacht tijdens het evenement. Niet alleen door het fraaie uiterlijk  van de ballon, maar ook door de crewkleding. Hun shirts waren namelijk ook door tye-dyeing  gekleurd. Erg toepasselijk.

Nightglow met de N9191H 'Gloria Caeli', Chatellerault (F), aug 2002
Nightglow met de N9191H ‘Gloria Caeli’, Chatellerault (F), aug 2002

Ook bij de zogenaamde nightglow, het opzetten van de ballon in het donker, kwam deze ballon goed tot zijn recht.
Enthousiast geworden over tye-dye? Zelf ook eens tye-dye-en? Klik dan HIER voor een snelcursus 😉 .
Meer info over de ballonnen van Jonathan Wolf is te vinden op www.sky-dyes.com.

Geef een reactie